Reacties Orlando

Obama: 'Is dit het land dat we willen zijn?'

Het bloedbad van Orlando was volgens de Amerikaanse president Barack Obama 'een daad van terreur en van haat'. 'We weten genoeg om dat te kunnen zeggen', zei Obama zondag in een toespraak op het Witte Huis.

Redactie
President Obama tijdens de persconferentie. Beeld reuters
President Obama tijdens de persconferentie.Beeld reuters

De FBI onderzoekt in alle richtingen, maar er zijn nog te weinig aanknopingspunten om iets definitiefs te zeggen, aldus de president over de dodelijkste schietpartij van een enkele schutter in de Amerikaanse geschiedenis. Het maakt eens te meer duidelijk hoe makkelijk het is om in Amerika aan verwoestende wapens te komen. Obama noemde de aanslag een aanval op alle Amerikanen. 'Is dit het land dat we willen zijn?'

De zichtbaar aangedane president sprak voor de slachtoffers en nabestaanden zijn diepste medeleven uit. We kennen de feiten nog niet, aldus Obama, het motief van de dader is nog niet duidelijk en ook niet of hij banden had met terreurgroepen. 'Wat duidelijk is: deze persoon was vervuld van haat.' Hij heeft opdracht gegeven de vlaggen op het Witte Huis en op alle openbare gebouwen halfstok te zetten.

Het was de twintigste verklaring van Obama tijdens zijn ambtstermijn over 'schietpartijen' in Amerika. Hij ging verder niet op vragen in.

Clinton: dubbel beschermen

'De gemeenschap van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders heeft miljoenen medestanders, en ik ben daar één van.' Zo stak de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton de getroffenen een hart onder de riem.

De schietpartij laat zien 'dat we wapens weg moeten houden van terroristen en andere gewelddadige criminelen', aldus Clinton. 'We moeten ons land nu dubbel beschermen tegen dreigingen van eigen bodem en van buitenaf.

Ook haar tegenstander, de democratische presidentskandidaat Bernie Sanders, reageerde op de schietpartij. 'Alle Amerikanen zijn geschokt, verontwaardigd en bedroefd door het verschrikkelijke bloed in Orlando,' aldus Sanders.

Trump: moslimterrorisme

'Ik had gelijk als het gaat om radicaal islamitisch terrorisme. Maar daar hoef ik geen felicitaties voor, ik wil hard optreden en waakzaamheid', reageerde de republikeinse presidentskandidaat Donald Trump op de aanslag.

'Als president Obama nu de woorden radicaal islamitisch terrorisme niet in de mond neemt, moet hij direct oneervol aftreden', aldus Trump. Hij vraagt zich af: 'Wanneer gaat dit stoppen?'

Premier Rutte: geschokt

Premier Mark Rutte is geschokt door 'de verschrikkelijke berichten' uit Orlando, liet hij weten.

'Heel Nederland leeft mee met de families en nabestaanden van de slachtoffers. Ik heb mijn condoleances overgebracht aan president Obama', aldus Rutte.

Ook minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken liet weten geschokt te zijn. 'Verschrikkelijke aanslag op een homoclub in Orlando. Diep geschokt. Ik leef mee met de families en nabestaanden van het enorme aantal slachtoffers.'

Koenders heeft zijn condoleances overgebracht aan zijn Amerikaanse collega John Kerry en zal dat maandag ook in persoon doen bij de top van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in de Dominicaanse Republiek, waar Koenders en Kerry beiden zijn.

Voor zover nu bekend zijn er geen Nederlandse slachtoffers gevallen bij de schietpartij in Orlando, meldt Buitenlandse Zaken.

Club Pulse waar zondag vijftig mensen werden doodgeschoten. Beeld ap
Club Pulse waar zondag vijftig mensen werden doodgeschoten.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden