'Obama is als zoab'

Deze weken leest Katinka Polderman op verzoek van de boekenredactie de eerste tien pagina's van drie net verschenen boeken en geeft op basis daarvan advies.

Katinka Polderman
null Beeld Els Zweerink
Beeld Els Zweerink

Jannet Vaessen: Iedereen Inc., Prometheus, € 19,99

Jannet Vaessen, oprichter van het sprankelende vrouwenplatform Women Inc, schreef dit boek met de ondertitel 'Hoe in- en uitsluiting werkt en hoe je dat kunt beïnvloeden'.

'Of we nu willen of niet, we beoordelen elkaar voortdurend. Op uiterlijk, afkomst, sekse, opleiding, inkomen. Binnen een paar seconden vormen we ons een beeld van de ander. (...) Als je het mechanisme van in- en uitsluiting begrijpt kun je het aanpakken', meldt de binnenflap.

Met zo'n flaptekst verwacht ik een populair wetenschappelijk boek, waarin vrouwen een even grote rol spelen als, ik noem maar wat, mensen met een slecht gebit of andere uitsluitingbevorderende onvolkomenheden. Iets over pesten, iets over leiderschap, iets over hoe dat bij dieren gaat, inzicht in de mechanismen die aan uitsluiting ten grondslag liggen. Dat is wat de flaptekst belooft, toch?

Maar niets daarvan! Het mag eigenlijk niet van de Volkskrant, maar ik heb tot pagina 70 gebladerd en vanaf daar begint het langzaamaan over iets ánders dan de schrijfster en Women Inc te gaan.

Ik begrijp niet zo goed wat voor boek dit is. Een ervaringsboek? Een pamflet? Een biografie? Vervelend geschreven is het niet, dus we lezen nog maar even door. Ik sluit niks uit.

Ties Teurlings: Krentenkoppen, Nijgh & van Ditmar, € 13,99

Op de kaft staat een wervende tekst van Sylvia Witteman. Nu heb ik eerder eens een kutboek gekocht omdat op de voorkant heel groot stond dat Jochem Myjer het leuk vond, dus daar trappen we niet meer in. Wij kopen niks meer blind, we duiken er eerst in. Te beginnen bij de achterflap: 'In het huis van zijn opa en oma kan Ties altijd terecht. Oma weet weliswaar niet meer wie hij is of wat hij komt doen, maar laat hem desondanks hartelijk binnen. Opa zit in zijn stoel, oma op de bank en Ties zit ertussenin te kijken en te luisteren.'

De liefdevolle observaties in dit boek zijn zeldzaam helder geformuleerd. Zo helder dat het leest als een kinderboek, een beetje Pipi Langkous-achtig. Dat is fijn lezen. Er wordt niet gereflecteerd of gemijmerd, er worden geen conclusies getrokken, er wordt alleen gesproken en geregistreerd. Ondanks het tragische gegeven van de aftakeling blijft het daardoor - op de pagina's die ik nu gelezen heb - licht en geestig. Gewoon een lief en lekker boekje: ik lees door. En de quote van Witteman kan bij de komende 38 drukken op de voorkant blijven staan.

De beste toespraken van Barack Obama Balans, € 19,99

Obama is als zoab. Fijn dat het er is, maar je krijgt pas in de gaten hoe fijn dat was als je erna op een stuk snelweg rijdt waar het níét ligt. Ik had er meer van moeten genieten. Ondanks allerlei gedoe in de wereld was het in Amerika de afgelopen jaren lekker rustig, nu krijgen we bovenóp het gedoe wat er al was ook nog eens Trump om ons zorgen over te maken. Waar hebben we het allemaal aan te danken?

Bij wijze van afscheidssaluut stelde speech-expert en voormalig wereldkampioen debatteren Lars Duursma een bundel samen met de beste toespraken van Obama. 'Met tips: Leer speechen als Obama' staat er op de kaft.

Voor echte Obamafans is dit een heerlijk boek natuurlijk. En ook voor wie af wil kijken hoe het moet, is dit werkje leerzaam. De tips achterin pik ik ook zeker mee. Maar de toespraken vind ik allemaal zo onberispelijk. Ze zijn keurig opgebouwd, alles volgens de regeltjes. Ik mis hier en daar een rafelrand, iets waarmee ik het oneens kan zijn, iets onverwachts, een uitschieter.

Wat dat betreft kijk ik uit naar het boek met de beste toespraken van Donald Trump dat ongetwijfeld zal verschijnen als híj het stokje overdraagt. Lekker dun boekje wordt dat. Meer een folder. En ik hoop dat ik daarop niet al te lang hoef te wachten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden