Obama in tranen tijdens toespraak over wapenbezit

Terwijl de tranen over zijn wangen rolden heeft de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag een reeks maatregelen ontvouwd om de controle op de verkoop van vuurwapens aan te scherpen en het gebruik ervan terug te dringen. Hij wil zijn presidentiële bevoegdheden gebruiken om de maatregelen door te voeren, omdat hij vindt dat het Congres met wetswijzigingen talmt.

Barack ObamaBeeld reuters

Obama was zichtbaar geroerd toen hij sprak over de slachtoffers van vuurwapengeweld, specifiek de jonge scholieren die schietpartijen op hun school niet overleefden. Volgens de Amerikaanse president houdt de vuurwapenlobby het Congres in gijzeling, maar 'ze kunnen niet Amerika gijzelen'.

Het Tweede Amendement op de Amerikaanse grondwet, dat vuurwapenbezit tot een grondrecht van Amerikaanse burgers maakt, hoeft geen geweld te worden aangedaan om iets te doen aan de massaschietpartijen die in de Verenigde Staten 'het nieuwe normaal' zijn geworden, zei Obama.

Beeld ap

Antecedentenonderzoek

'Dit is geen opzetje om de wapens van iedereen af te pakken', zei Obama verder. 'Als je door een antecedentenonderzoek komt, kun je een vuurwapen kopen. Het probleem is dat sommige verkopers van vuurwapens volgens een ander stel regels werken.'

Obama wil onder andere meer antecedentenonderzoek voor potentiële kopers en meer agenten aannemen om aanvragen voor wapenbezit te controleren. Antecedentenonderzoek is nu alleen verplicht voor wapenverkopers die een federale vergunning hebben. Verkopers op vuurwapenshows, websites of rommelmarkten komen hier vaak onderuit door zich gewoon niet als vergunninghouders te laten registreren. Obama wil nu dat iedereen die in de vuurwapenhandel zit verplicht wordt de antecedenten van hun kopers na te trekken.

Obama versus de wapenlobby

Barack Obama wil met een presidentiële maatregel de wapenverkoop in Amerika strenger gaan reguleren. Daarmee gaat hij in tegen de wil van het Congres, waar de wapenwetgeving al jaren stokt. Hij heeft zelf een nieuw wapen tegen de geweereigenaar. (+)

President Obama presenteerde maandag nieuwe richtlijnen voor wapenverkoop in de Verenigde Staten.

Vuurwapengeweld

Jaarlijks komen in de VS ongeveer 30.000 mensen om het het leven als gevolg van geweld met wapens. 'Maar ik geloof dat we manieren kunnen vinden om wapengeweld te verminderen die in overeenstemming zijn met het grondwettelijke recht op wapenbezit', aldus Obama. De president onderstreepte verder dat de nieuwe regels niet zijn bedoeld om 'ieders wapens weg te nemen'.

Dat laatste vreest de vuurwapenlobby, de National Rifle Association (NRA). De NRA noemde dinsdag de voorgestelde regelgeving 'een recept voor misbruik' en stelt te blijven ijveren 'voor het in de grondwet verankerde recht wapens te dragen'. Dat laatste is gebaseerd op een omstreden passage in de grondwet. Die spreekt over het recht van burgers wapens te dragen.

Maar volgens tegenstanders van de NRA staat dat in de context van het recht van burgers zich te bewapenen om een militie of politiemacht te vormen. De in de negentiende eeuw opgerichte NRA voert sinds 1975 felle campagnes tegen regels die het privé vuurwapenbezit beperken.

Beeld photo_news
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden