Obama houdt zich stil in debat over homohuwelijk

De Amerikaanse president laat niet van zich horen terwijl in diverse staten homo’s trouwen.

Ziedende opponenten van het homohuwelijk schreeuwden naar de gemeenteraadsleden in Washington. ‘Ze verpesten onze jeugd!’, aldus Paul Trantham, een ‘bezorgde burger’ die het huwelijk zei te willen beschermen.

De raad van de Amerikaanse hoofdstad besloot woensdag met twaalf tegen één om trouwbewijzen van homoseksuelen uit andere staten te erkennen. Maar het verzet van voornamelijk zwarte tegenstanders was zo fel, dat de vergadering tijdelijk moest worden stilgelegd. Op straat ging de demonstratie door. ‘Huwelijk = 1 man + 1 vrouw’, aldus een spandoek.

Iowa, Connecticut en Vermont
Tegelijkertijd ondertekende de gouverneur van de staat Maine een wet waarmee het homohuwelijk gelijk wordt gesteld aan de heteroseksuele versie. In New Hampshire stemde het parlement woensdag voor een soortgelijke wet. In Californië zal het hooggerechtshof spoedig besluiten of het recente referendum tegen het homohuwelijk rechtsgeldig iswas. Massachusetts kreeg onlangs gezelschap van Iowa, Connecticut en Vermont als een veilige haven voor homo’s die willen trouwen. De gouverneur van New York wil ook die kant op.

Deze staten weerspiegelen een demografische electorale verschuiving. Onder kiezers tot 34 jaar heeft een ruime meerderheid van de Amerikanen geen probleem met gay marriage. De politieke beweging voor het homohuwelijk is in heel Amerika in een stroomversnelling geraakt, en onder voor- en tegenstanders klinkt een vraag: waar is Barack Obama?

Pleitbezorger
De president noemt zichzelf een ‘bevlogen pleitbezorger voor gelijkheid’. Hij is voor samenlevingscontracten, maar tegen het homohuwelijk. Die opvatting onderstreepte Obama door Rick Warren te laten spreken op zijn inauguratie. Deze dominee heeft zich duidelijk tegen het homohuwelijk uitgesproken.

Sindsdien klinken er kritische geluiden. Richard Socarides, een voormalige adviseur van Bill Clinton, schreef een artikel onder de titel: ‘Waar is onze bevlogen pleitbezorger?’ Vooralsnog kan Obama zich verschuilen achter een staatsrechtelijk argument: het wordt op het lokale bestuursniveau afgehandeld. Maar Socarides vindt dat Obama in het debat moet stappen: ‘Hij zal nooit meer politiek kapitaal hebben dan nu, en er zal nooit een beter politiek klimaat zijn om profijt van te trekken.’

De president moet koorddansen tussen partners met tegengestelde belangen. De homobeweging is een natuurlijke steunpilaar voor elke progressieve president. Maar die staat tegenover een groep zwarte, sociaal-conservatieve dominees die zich tegen het homohuwelijk keren. Ook zij zijn invloedrijk bij de Democraten. binnen de Democratische Partij van Obama.

Openlijke gays
De president benoemde wel openlijke gays in zijn regering. Twee vrouwen die worden genoemd als kandidaten voor het hooggerechtshof zijn lesbisch. Hij steunt pogingen om de ‘Wet ter verdediging van het huwelijk’ uit 1996 ongedaan te maken. De wet – die Bill Clinton ondertekende – stelt dat staten het homohuwelijk, voltrokken in andere staten, niet hoeven te erkennen; en dat de de federale overheid het niet mag erkennen.

In Washington werd woensdag duidelijk wat Obama kan verwachten als hij zich ooit voor het homohuwelijk uitspreekt. Het Democratische raadslid Marion Barry voorspelde een ‘burgeroorlog’. ‘De hel zal losbreken. De zwarte gemeenschap is hier gewoon tegen.’ Hij reageerde op het religieus getinte verzet op straat: ‘De dominees vinden het een zonde, en ik moet daar gevoelig voor zijn.’ De activist Philip Pannell sprak er schande vannoemde Barry’s uitspraken een schande: ‘Met zijn verleden in de burgerrechtenbeweging zou juist hij moeten vechten voor de rechten van alle minderheden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden