Obama hervat Bush-tribunalen

Obama hervat de omstreden Guantánamo-tribunalen. De verdachten krijgen echter meer rechten.

Van onze correspondent Philippe Remarque

Treedt Obama alweer in de voetsporen van George W. Bush? De regering-Obama gaat de bestaande militaire tribunalen gebruiken om terreurverdachten uit Guantánamo Bay te berechten.

Tijdens zijn campagne had Obama het systeem van militaire commissies – opgezet onder Bush – ‘een enorme fout’ genoemd. Het belangrijkste bezwaar tegen de tribunalen is dat verdachten er minder rechten genieten dan bij een gewone Amerikaanse rechtbank.

Vlak nadat hij president werd, bevroor Obama de tribunalen. Maar hij kondigde ook de sluiting aan van de gevangenis op Guantánamo Bay. Medewerkers zijn sindsdien naarstig op zoek naar een manier om de verdachten te berechten. In gewone rechtbanken is dat soms moeilijk, ook bij verdachten van wie volgens de Amerikaanse regering gevaar uitgaat.

Dus grijpt Obama nu voor een kleine groep verdachten terug op de commissies van Bush. Na de beslissing om de foto’s van mishandelingen van gevangenen niet vrij te geven, is dat een nieuwe teleurstelling voor Obama’s linkse aanhang.

Maar Obama wees er vrijdag in een verklaring op dat de verdachten in zijn versie van de tribunalen meer rechten krijgen. Hij stelde dat militaire commissies wel vaker voorkomen, en dat hij er in 2006 als senator ook voor stemde, maar dan in een variant die de verdachten meer rechten gaf.

‘Deze hervormingen maken een begin met het herstel van de commissies als legitiem forum voor vervolging’, aldus de president. Volgens een woordvoerder van Amnesty International kan dat echter niet: ‘Hoe je ook aan de regels sleutelt, dit systeem is in diskrediet geraakt en valt niet te repareren’.

De Amerikaanse president Barack Obama (Reuters) Beeld
De Amerikaanse president Barack Obama (Reuters)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden