Obama herdenkt WO-II in Buchenwald

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag in het voormalige concentratiekamp Buchenwald samen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel de slachtoffers van het Duitse Derde Rijk (1933-1945) herdacht.

Ze werden vergezeld door overlevenden van de kampen van de nazi's, onder wie de 80-jarige Nobelprijswinnaar Elie Wiesel.

De Amerikaanse president riep zijn Iraanse ambtgenoot Mahmoud Ahmadinejad op een bezoek te brengen aan Buchenwald. Ahmadinejad ontkent de omvang van de jodenvervolgingen in de jaren dertig en veertig, toen in Europa naar schatting zes miljoen joden zijn uitgemoord.

Obama riep in Buchenwald ook op de kans te grijpen om vrede in het Midden-Oosten te bewerkstelligen, met name tussen Israëli's en Palestijnen. Hij wil een een nieuw vredesproces lanceren, maar de VS kunnen het niet alleen.

Toespraak
Obama arriveerde donderdagavond in Duitsland na een historische toespraak in de Egyptische hoofdstad Cairo. Hij poogde daar duidelijk te maken dat zijn regering serieus voor betere betrekkingen met de Arabische en islamitische wereld wil ijveren. Washington wordt in die wereld gezien als de onverzettelijke geldschieter, wapenleverancier en beschermer van Israël.

De Amerikaanse president er herinnerde in het kamp Buchenwald aan dat een oudoom, Charlie Payne, van hem betrokken was bij de bevrijding van Buchenwald. In het kamp zijn 56.000 mensen, vooral joodse Europeanen omgekomen. De nu 84-jarige Payne woont zaterdag in Frankrijk de herdenking bij van D-day, de kolossale landing in 1944 van de geallieerden op de Normandische kust.

Obama herdenkt de 65ste verjaardag van de landing samen met onder anderen de Britse kroonprins Charles, de Franse president Nicolas Sarkozy en de Britse en Canadese premiers Gordon Brown en Stephen Harper.

President Obama (VS) en bondskanselier Merkel (Duitsland) dragen een witte roos terwijl zij in mei 2009 luisteren naar overlevenden van concentratiekamp Buchenwald. (AP) Beeld
President Obama (VS) en bondskanselier Merkel (Duitsland) dragen een witte roos terwijl zij in mei 2009 luisteren naar overlevenden van concentratiekamp Buchenwald. (AP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden