Obama haalt uit naar China

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren een bezoek gebracht aan de zwaarst bewaakte grens ter wereld, die tussen het communistische Noord-Korea en het democratische Zuid-Korea. Obama gaf daarbij niet alleen kritiek op Noord-Korea, maar ook op zijn bondgenoot China.

De Amerikaanse president vandaag bij de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Beeld ANP
De Amerikaanse president vandaag bij de grens tussen Noord- en Zuid-Korea.Beeld ANP

Volgens het Westen werkt het streng-communistische Noord-Korea aan kernwapens. Het regime beloofde vorige maand zijn vijanden tegemoet te komen, maar zei kort erna dat het een raket wil lanceren, officieel om een satelliet in de ruimte te brengen. Eerdere lanceringen zijn internationaal scherp veroordeeld.

Buurland en grootmacht China heeft als een van de weinige landen invloed op Noord-Korea, maar houdt het regime de hand boven het hoofd. Peking 'beloont slecht gedrag en ziet moedwillige provocaties door de vingers' en dat beleid werkt niet, aldus Obama.

Obama is in Zuid-Korea voor een wereldtop over nucleaire veiligheid. Die wordt morgen en dinsdag gehouden in Seoul, op enkele tientallen kilometers van de grens. Het kernprogramma van Noord-Korea is waarschijnlijk het belangrijkste gespreksonderwerp.

Met zijn bezoek aan de grens wilde Obama laten zien dat hij achter Zuid-Korea staat. Vanuit een wachtpost keek de president uit over een niemandsland vol landmijnen en prikkeldraad, met Noord-Korea in de verte. 'Het is alsof de tijd heeft stilgestaan. Je kijkt daar naar een land dat 40 of 50 jaar vooruitgang heeft gemist', zei hij na afloop. Obama prees de Amerikaanse militairen die Zuid-Korea verdedigen 'aan de grens van de vrijheid'.

Verdriet
Noord-Korea zelf dompelde zich gisteren in diepe rouw. Het land treurde om oud-leider Kim Jong-il. Die overleed 100 dagen geleden, op 17 december. Vlaggen hingen halfstok, sirenes loeiden en alle Noord-Koreanen waren 3 minuten stil. 'Alle instituten, fabrieken, bouwplaatsen, boerderijen en viskwekerijen, scholen, straten, dorpen en families in het hele land werden bevangen door verdriet', zei staatspersbureau KCNA.

Kim Jong-il werd opgevolgd door zijn jongste zoon, Kim Jong-un. Obama betwijfelt echter of hij echt aan de macht is. Volgens de president 'is het niet duidelijk wie aan de touwtjes trekt en wat hun doelen op de lange termijn zijn'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden