Obama gunt NASA missie naar Mars

President Obama heeft woensdag nieuwe ruimteplannen aangekondigd waarmee hij tegemoetkomt aan zijn critici. Amerika gaat zich toch specifiek richten op een missie naar Mars.

Van onze redactie

Ook gaat de ontwikkeling van de ruimtecapsule Orion door, een beslissing die veel banen redt bij het ruimteagentschap NASA.

‘Het is van essentieel belang dat we een nieuwe koers inslaan en NASA en haar missie revitaliseren, niet alleen met dollars, maar met een duidelijk en groter doel’, zei de president, die speciaal voor de aankondiging naar het Kennedy Space Center op Cape Canaveral in Florida was gevlogen. ‘In het midden van de jaren 2030 denk dat we mensen in een baan om Mars kunnen brengen en veilig laten terugkeren naar Aarde. Daarna komt een Marslanding.’

Meningsverschillen

Obama’s ruimteplannen hebben geleid tot scherpe meningsverschillen. Beroemde voormalige astronauten staan lijnrecht tegenover elkaar. Zo is de eerste man op de maan, Neil Armstrong, tegen Obama’s plan. Maar zijn crewgenoot en tweede man op de maan, Buzz Aldrin, is voor Obama’s hervorming en vloog zelfs met hem mee naar Florida in Air Force One.

Obama kondigde in februari aan af te zien van het Constellation-programma, begonnen onder zijn voorganger Bush. Daarmee kwam de bouw te vervallen van een nieuwe NASA-raket om de shuttle te vervangen, de Ares. Ook een bemande vlucht naar de maan werd geschrapt.

Volgens een onafhankelijke commissie was Constellation, dat al negen miljard dollar heeft gekost, niet doelmatig en zou het zijn begroting ruim overschrijden. Obama kiest ervoor de nabije ruimtevluchten uit te besteden aan commerciële bedrijven. Hij wil het NASA-geld in plaats daarvan besteden aan fundamenteel onderzoek voor veel verdere vluchten.

Rampzalig

‘Een rampzalige beslissing’, schreven Armstrong en een reeks andere ex-astronauten deze week. Ze vinden het vooral onverantwoord dat de VS de bemande ruimtevaart rond de aarde willen overlaten aan de volgens hen onbetrouwbare commercie. Daarmee zouden de VS zich laten inhalen door Rusland en China.

Obama betoogde in Florida dat Amerika in feite vaker en sneller mensen in de ruimte brengt onder het nieuwe programma, dat concreter is dan het eerste voorstel. In de herziene plannen gaat Amerika zich richten op het bouwen van een zware raket die mensen en materieel verder dan de maan kan brengen.

Als concessie zullen de VS verder bouwen aan een onderdeel van Constellation: de ruimtecapsule Orion. Die zal niet meer voor een maanlanding worden gebruikt, maar als reddingsvoertuig aan het ruimtestation ISS worden gekoppeld.

De planeet Mars (EPA) Beeld
De planeet Mars (EPA)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden