Obama gebruikt 'nigger' in interview over racisme VS

De Amerikaanse president Obama heeft het gevoelige woordje 'nigger' gebruikt in een interview om duidelijk te maken dat racisme in de VS nog lang niet is uitgebannen. 'Racisme, we zijn er nog niet van genezen', aldus Obama. 'Het gaat er niet alleen om dat het niet netjes is om nigger te zeggen in het openbaar. Dat is niet de maatstaf of racisme nog bestaat of niet.'

President Obama keert terug van een bezoek aan Californië. Beeld getty

De president reageerde in de podcast 'WTF with Marc Maron' op de discussie over racisme in de VS die volgde op de bloedige aanslag vorige week op een zwarte kerk in Charleston. Een blanke man schoot daar donderdag negen zwarte Amerikanen dood.

Obama bezocht tijdens een bezoek aan Californië de garage in Los Angeles waar de stand up-comedian en schrijver Marc Maron twee keer in de week collega's en bijzondere figuren ontvangt. Hij zal vrijdag week een grafrede houden in Charleston bij de begrafenis van dominee Clementha Pinckney van de getroffen Emanuel-kerk. Ook vicepresident Biden zal aanwezig zijn.

De president zei dat 'de erfenis van slavernij, discriminatie' anno 2015 nog steeds een realiteit is in Amerika. Hij benadrukte dat het uitbannen van racistische taal de afgelopen decennia, in het bijzonder het 'N-word', niet betekent dat racisme niet meer bestaat. 'Het gaat niet alleen over openlijke discriminatie. Samenlevingen kunnen niet van de ene dag op de andere uitwissen wat in de voorafgaande twee- tot driehonderd jaar is gebeurd', aldus de president.

Verbeterd

Het word 'nigger', met name veelvuldig gebruikt in de roerige jaren zestig door racistische blanken in de zuidelijke staten, ligt nog altijd uiterst gevoelig in de VS. Vorige maand kwam de zoon van acteur Tom Hanks in opspraak omdat hij het gebruikte. Chester Hanks, een rapper, gebruikte het woord om een nieuw liedje aan te prijzen dat hij had gemaakt met een vriend.

Deze noemde hij 'my nigga'. Hanks werd overladen met kritiek. Hij zei dat hij 'nigga' alleen gebruikte onder zwarte vrienden en collega-rappers en dat het zeker geen racistische lading had.

Obama benadrukte tijdens het interview dat de relatie tussen blanken en zwarten behoorlijk is verbeterd sinds de jaren zestig. Hij wees op wat hij heeft bereikt, als zoon van een blanke moeder en een zwarte vader. En wat zwarten hebben meegemaakt in de jaren vijftig, zestig en zeventig. Obama: 'Ik zeg altijd tegen jongeren: "Zeg niet dat er niets is veranderd als het gaat om ras in de VS". Het is overduidelijk dat de rassenrelaties behoorlijk zijn verbeterd in mijn tijd, en die van jou.'

De president zei verder dat het Congres voorlopig niet veel zal doen om strengere wapenwetgeving in de VS door te voeren. 'Helaas is de invloed van de NRA in het Congres extreem groot. Ik voorzie geen enkele wetsverandering door dit Congres', zei hij over de macht van de wapenlobby.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden