Obama gaat de deur niet uit zonder vlagspeldje

Waarden ‘uit het hart van Kansas‘ moeten Amerikanen overtuigen dat exotische presidentskandidaat een van hen is..

Er klinkt kabbelende folk-gitaar als het hoofd van Barack Obama begint te praten. In het eerste kennismakingsspotje van de landelijke campagne presenteert de presidentskandidaat met de exotische biografie zich als een all-American jongen.

‘Ik ben grootgebracht door een alleenstaande moeder en mijn grootouders’, vertelt hij, terwijl foto’s van de jonge Barack met zijn blanke moeder en grootouders te zien zijn. ‘We hadden niet veel geld, maar ze brachten mij waarden bij die rechtstreeks uit het hart van Kansas komen, waar ze zijn opgegroeid. Verantwoordelijkheid en vertrouwen op je zelf. Liefde voor het land. Hard werken zonder uitvluchten. Je buurman zo bejegenen als je zelf wilt worden bejegend.’

(tekst loopt door onder video)
]]>

Prominent in beeld is het speldje van de Amerikaanse vlag op Obama’s revers. Nog niet zo lang geleden zag hij dat als een leeg gebaar dat hij niet nodig had om zijn patriottisme te tonen. Nu gaat hij nooit meer zonder de deur uit.

Het spotje toont dat Obama en zijn adviseurs zich bewust zijn van zijn zwakke punt: veel kiezers kennen hem slecht en wantrouwen hem. Ja, ze weten dat hij mooie toespraken over verandering kan houden en jongeren inspireert. In recente peilingen ligt hij een procentpunt of zes voor op de Republikeinse kandidaat John McCain. Maar echt veel is dat niet, gezien het slechte moment voor de Republikeinen.

Bezorgd
Opinieonderzoekers constateren dat kiezers weliswaar meer van Obama verwachten dan van McCain op gebieden als economie en gezondheidszorg, maar bezorgd blijven over zijn gebrek aan ervaring, en onuitgesproken, zijn huidskleur en afkomst (Obama’s vader was Keniaan, hij groeide op op Hawaii en in Indonesië).

Het is volgens campagnemedewerkers zaak de invulling van de kennislacune in de VS over Obama snel ter hand te nemen. Als dat wordt overgelaten aan tegenstanders, valt het immers negatief uit. In augustus komt het boek The case against Obama uit. De campagne zag zich gedwongen een speciale website op te zetten om geruchten over Obama tegen te spreken, waarvan de belangrijkste nog steeds is dat hij stiekem moslim is.

Vijftig staten
Obama’s tv-spotje is niet alleen verdediging, het is ook een schot voor de boeg van McCain. Want Obama zendt het uit in maar liefst achttien staten, waaronder Republikeinse bolwerken als Georgia en Montana. Obama richt zich niet alleen op de traditionele swing states, maar hij gooit zijn net breed uit en stuurt campagneorganisatoren naar alle vijftig staten. Daarmee dwingt hij de Republikeinen daar ook geld uit te geven en campagne te voeren.

Dit alles denkt Obama te kunnen doen door een financiële overmacht. Ook al viel de opbrengst in mei een beetje tegen en timmert McCain aan de weg, Obama zag af van 84 miljoen aan publieke financiering. Zijn hoop is dat hij met de steun van zijn anderhalf miljoen internetaanhangers nog vaker de boodschap kan brengen dat hij ‘één van ons’ is, zoals in zijn spotje: ‘Als ik de eer heb om de presidentiële eed af te leggen, zal het zijn met een diep en bestendig geloof in het land waar ik van houd.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden