Obama feliciteert Republikeinen en wil 'vruchtbare samenwerking'

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn Republikeinse tegenstanders gefeliciteerd met hun verkiezingsoverwinning. Volgens de Democraat heeft het Amerikaanse volk bij de gang naar de stembus dinsdag een boodschap gestuurd. Het staatshoofd wil op een 'productieve' manier samenwerken met de Republikeinen in het Congres om het lot van het volk te verbeteren.

Obama vandaag tijdens een persconferentie in het Witte Huis.Beeld ap

Hij zei graag van de Republikeinen te horen welke ideeën zij hebben over het samen regeren. Niettemin beklemtoonde hij zijn plannen en prioriteiten niet zal loslaten. Obama blijft bij zijn voornemen om voor het eind van het jaar eenzijdig maatregelen af te kondigen die het vastgelopen immigratiesysteem moeten hervormen.

'Het Amerikaanse volk heeft een duidelijke boodschap gestuurd, een die ze al tijdens verscheidene verkiezingen gestuurd hebben. Zij verwachten dat de mensen die zij verkiezen even hard werken als zij', aldus Obama tijdens zijn toespraak. 'Ze willen dat we het werk gedaan krijgen.'

De Republikeinen hebben nu zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat in handen, en hebben dus de macht om alle voorstellen van Obama en zijn Democraten tegen te houden.

Handreiking

Obama zei dat hij de Republikeinen een hand zal reiken en naar hen zal luisteren. 'Ik ben benieuwd naar hun specifieke agenda. Laten we beginnen met de dingen waar we een akkoord over kunnen bereiken.' Tegelijk waarschuwde hij ook dat hij niet zal aarzelen om zijn vetorecht te gebruiken. 'Het Congres zal wetten stemmen die ik niet kan ondertekenen. Maar we kunnen ongetwijfeld manieren vinden om samen te werken op de domeinen waar er bij het Amerikaanse volk een brede steun voor is.'

Obama zei ook open te staan voor 'verantwoorde' veranderingen in zijn gezondheidszorgwet, waarmee alle Amerikanen verplicht zijn om een ziektekostenverzekering te hebben, maar herzieningen die de hervormingen zullen ondermijnen zal hij niet accepteren.

Politieke impasse

De leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, beloofde eerder vandaag om de politieke impasse in het Amerikaanse Congres te doorbreken.

Daarom zal hij samenwerken met president Barack Obama 'op de zaken waarover overeenstemming bereikt kan worden', zei hij. Het gaat dan bijvoorbeeld om handelsakkoorden en belastinghervormingen. 'We zullen functioneren', stelde hij.

McConnell zei dat hij met Obama had gesproken over de telefoon. 'We moeten kijken op welke punten we overeenstemming kunnen vinden', vonden beiden volgens McConnell. Als voorbeelden gaf hij de handel en de manier waarop het belastingstelsel hervormd kan worden.

Om die bewering kracht bij te zetten noemde hij verschillende presidenten die grote vooruitgang boekten, ondanks een 'verdeelde overheid'. Daarvoor zal er soms dagenlang gediscussieerd moeten worden. 'Je moet eens zien hoe mensen die dinsdagochtend nog heel fel zijn, er donderdagnacht aan toe zijn. Op die momenten komen er wetten.'

Mitch McConnellBeeld REUTERS

Geen nieuwe shutdown

McConnell bezwoer dat er geen nieuwe shutdown zou komen, waarbij het Congres de begroting afschiet zodat overheidsorganen stil komen te liggen. Wel zal er gesproken gaan worden over Democratische verworvenheden zoals Obamacare, de wet op ziektekostenverzekeringen voor alle Amerikanen. 'Als het kon, zou ik daar direct een einde aan maken.'

Obama denkt goed met McConnell te kunnen samenwerken. McConnell is altijd oprecht tegen hem geweest en heeft nooit een belofte gemaakt die hij niet heeft kunnen houden, aldus Obama tijdens zijn persconferentie. Hij wil meer overleggen met Republikeinse leiders over het beleid. Ook stelde Obama voor om samen met McConnell een 'Kentucky bourbon' te drinken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden