Obama en Medvedev reiken elkaar de hand

De Amerikaanse president Barack Obama heeft tijdens zijn eerste officiële bezoek aan Rusland de overeenkomsten tussen de Amerikanen en Russen benadrukt. ‘Er is meer dat ons bindt, dan dat ons scheidt’, beklemtoonde Obama in het Kremlin aan het begin van zijn overleg met de Russische president Dmitri Medvedev.

ANPDPAAFP en REUTERS

‘Als wij ons deze dagen inspannen, kunnen wij buitengewone vooruitgang boeken, waarvan onze beide volken profiteren’, aldus Obama. Medvedev op zijn beurt kondigde onderhandelingen aan over onder meer internationale veiligheid en ontwapening. Ook hij toonde zich bereid de gesprekken succesvol te beëindigen.

Een van de eerste concrete resultaten van de gesprekken tussen Obama en Medvedev is dat de Amerikaanse strijdkrachten voortaan boven Russisch territorium troepen en wapens naar Afghanistan mogen vliegen.

Obama en zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev ondertekenden ook een verklaring waarin zij beloven een nieuwe overeenkomst te bereiken om het aantal kernwapens terug te dringen, als vervanging van het START-akkoord uit 1991.

De Russische president Medvedev en Barack Obama. (AFP) Beeld AFP
De Russische president Medvedev en Barack Obama. (AFP)Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden