Obama en Fed bestrijden bonusgolf
Salarissen van 25 topmanagers met 90 procent verlaagd...
AMSTERDAM De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale banken, en president Obama hebben donderdag tegelijkertijd maatregelen aangekondigd tegen bankiersbonussen en exorbitante salarissen van topmanagers van bedrijven die door staatssteun overeind zijn gehouden. De Fed heeft een nieuwe regels uitgevaardigd die moeten voorkomen dat bankiers opnieuw worden gehonoreerd voor riskante transacties en die vooral langetermijnbeleid moeten aanmoedigen. Obama heeft aangekondigd dat het maandloon van topbestuurders van door de staat gesteunde bedrijven met 90 procent kan worden verlaagd.
Ook in Groot-Brittannië is een hernieuwde discussie over de salarissen van topmanagers en bankiers losgebarsten. Reden is dat die zich weinig lijken aan te trekken van een oproep tot matiging.
Deze week werd bekend dat de bonuspot in de City van Londen dit jaar met 2 miljard pond stijgt tot 6,5 miljard euro. Door de crisis zijn veel banken verdwenen en is de concurrentie minder geworden, zodat de winsten zijn geëxplodeerd.
Mervyn King, de baas van de Bank of England, pleitte er deze week voor de banken, die zich bezighouden met het betaalverkeer, deposito’s, spaargeld en het uitlenen van geld aan particulieren, te scheiden van de riskanter opererende zakenbanken.
King probeerde zijn standpunt kracht bij te zetten door te variëren op een beroemde uitspraak van Winston Churchill na de Slag om Engeland aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. King: ‘Nog nooit is er in de financiële wereld sprake geweest dat zo veel geld in handen is van zo weinig mensen.’
Hij zei dat de grote Britse banken misbruik maken van de gedachte dat ze te groot zijn om ten onder te gaan.
In de VS is vooral grote woede ontstaan omdat verzekeraar AIG 165 miljoen euro aan bonussen uitkeerde, amper een jaar nadat het bedrijf door de overheid van een bankroet werd gered. Minister van Financiën, Timothy Geithner, zei geen goed woord over te hebben voor banken die hoge bonussen blijven uitdelen.
Obama pakt nu alle bedrijven aan die de hulp van de overheid nog niet hebben terugbetaald. De zeven multinationals waaronder General Motors, Chrysler, Citigroup en Bank of America, die in totaal 250 miljard dollar aan steun ontvingen, moeten hun topmensen minder gaan betalen. De ‘beloningstsaar’ Kenneth Feinberg is opgedragen de 25 hoogste functionarissen van de zeven betrokken bedrijven tot 90 procent op het salaris te korten. Wel mogen managers een extra beloning krijgen in aandelen, maar die mogen ze gedurende twee jaar niet verkopen, om te voorkomen dat ze zich laten leiden door kortetermijnbelangen
De Fed zal twee nieuwe toezichthoudende organen creëren die zich uitsluitend bezig houden met de beloningssystemen van banken. Zakenbanken als Goldman Sachs en Morgan Stanley moeten hun bonusplannen door die instanties laten goedkeuren.
Een topman van de bank Goldman Sachs, lord Griffith, heeft deze week de nieuwe bonusboost op Wall Street en de City echter verdedigd. In een in Londen uitgesproken rede, noemde lord Griffith ongelijkheid een groot goed. ‘Banken moeten zich niet schamen voor hun bonussen.’
Vorige week maakte Goldman Sachs bekend in totaal 13,4 miljard euro aan bonussen te zullen uitbetalen. Lord Griffith: ‘We moeten accepteren dat ongelijkheid helpt met het creëren van kansen en welvaart.’