Obama én conservatieven pleiten voor homohuwelijk

Het Amerikaanse denken over homoseksualiteit is in hoog tempo aan het veranderen, wat op korte termijn kan resulteren in complete 'trouwgelijkheid' in de VS. De regering-Obama, het bedrijfsleven én een groep conservatieven oefenen druk uit op het Hooggerechtshof om het homohuwelijk groen licht te geven.

VAN ONZE CORRESPONDENT DIEDERIK VAN HOOGSTRATEN

NEW YORK - Dat hof zal later deze maand twee rechtszaken horen, waarbij de huwelijksrechten van homo's en lesbiennes op het spel staan. De negen hoge rechters gaan zich uitspreken over het Californische verbod op het homohuwelijk ('Proposition 8') en over de politieke strijd rond een landelijke ban op het gay marriage.

In een brief aan het Hooggerechtshof heeft de regering-Obama zich eind vorige week bemoeid met de Californische zaak. De president betoogt dat het uitsluiten van gelijk geaarden met trouwplannen in strijd is met de gelijke bescherming binnen de Grondwet. Hiermee steunt een zittende president voor het eerst actief het homohuwelijk op constitutionele gronden.

De brief is ingediend als amicus curiae (vriend van het Hof), een gebruikelijke rol voor organisaties, politici, bedrijven en individuen die een zaak een warm hart toedragen. Het is een van de tientallen amicus-brieven die het Hof in deze beladen zaak heeft ontvangen. De meeste steunen het duo advocaten - een progressief en een conservatief - dat het verbod bestrijdt.

Met haar stellingname volgt de regering de publieke opinie. In 2004 was een meerderheid nog tegen 'marriage equality': gelijkheid in het huwelijk. Inmiddels heeft meer dan de helft er geen moeite mee. Van Amerikanen jonger dan 30 jaar is dat zelfs tweederde.

Ook de Republikeinen zien dit in. Onder gepeilde conservatieven is een meerderheid nog altijd tegen. Maar bekende Amerikanen zoals oud-vicepresident Dick Cheney hebben zich voor het homohuwelijk uitgesproken; zijn dochter is lesbienne. Volgens de Republikeinse filmster Clint Eastwood zijn kwesties als abortus en het homohuwelijk in deze tijd 'no big deal': niet langer politiek relevant.

Een aantal vooraanstaande conservatieven heeft bovendien zijn eigen 'vriend van het Hof'-brief ingediend. Onder de ondertekenaars zijn Congresleden en de voormalige presidentskandidaat Jon Huntsman. 'Mijn huwelijk is mijn grootste bron van vreugde', aldus Huntsman. 'Het is niet conservatief om anderen het recht te ontzeggen om ook zo'n relatie aan te gaan met degene van wie ze houden.'

Bij het tweede hoger beroep - tegen de nationale Defense of Marriage Act ('wet ter verdediging van het huwelijk') - heeft een indrukwekkende lijst bedrijven een vriendenbrief ondertekend. De wet 'dwingt ons om de ene klasse van wettelijk getrouwde werknemers anders te behandelen dan de andere', klagen onder meer Microsoft, Starbucks, Walt Disney en de Wall Street-bank Goldman Sachs.

De regering-Obama bepleit overigens geen nationale erkenning van het homohuwelijk. Wel steunt de president de negen staten die gay marriage al toestaan. In zijn brief legt hij uit dat alternatieven niet langer voldoen: 'De aanduiding 'huwelijk' brengt een boodschap over die partnerschappen niet kunnen evenaren.'

Obama is snel van gedachten veranderd. In 2008 was hij nog tegen. Vervolgens bezwoer hij jarenlang dat zijn denken 'aan het evolueren' was. In 2012 omarmde hij alsnog het homohuwelijk en bij zijn beëdiging in januari was Obama de eerste president die expliciet tot gelijke rechten opriep. De vrijheid van Amerika 'is niet voltooid totdat onze gay broeders en zusters voor de wet behandeld worden als ieder ander', zei hij.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden