Obama en Clinton eensgezind tegen Bush

Op kousevoeten en voorzichtig manoeuvrerend hebben de Democratische kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap donderdagavond in Orangeburg, South Carolina hun eerste televisiedebat gevoerd....

‘We zijn slechts één handtekening verwijderd van het einde van deze oorlog’, zei senator Barack Obama. Hij doelde op de handtekening van Bush onder een wetsvoorstel van het Congres om per 1 oktober te beginnen met terugtrekking van troepen. Bush zal de wet vetoën.

Gouverneur Bill Richardson van New Mexico en senator Hillary Clinton verklaarden dat beëindiging van de oorlog een van hun eerste acties zal zijn als aan het eind van het presidentschap van George W. Bush, in januari 2009, de Amerikaanse troepen nog steeds aanwezig zijn in Irak.

Over het buurland Iran tekende zich een zekere scheiding van geesten af. Het Congreslid Dennis Kucinich verweet Obama dat hij de weg bereidt voor een nieuwe oorlog. Obama heeft eerder gezegd dat wat betreft Iran alle opties op tafel liggen. Hij antwoordde aan Kucinich dat het ‘een grote vergissing’ zou zijn een oorlog te beginnen tegen Iran, maar hij zei ook dat Iran als nucleaire mogendheid ‘een grote bedreiging voor ons’ vormt.

Het was een debat met gebreken. De verkiezingen zijn pas eind volgend jaar. Het was zichtbaar te vroeg om de messen te slijpen. Bovendien deden acht kandidaten mee, in een debat dat negentig minuten mocht duren. Ook politici die geen schijn van kans zullen maken op de Democratische nominatie kregen voluit de vloer. Ten slotte bleek het niet de bedoeling dat de kandidaten met elkaar in discussie gingen.

Opmerkelijk was nog dat vijf kandidaten hun hand opstaken op de vraag wie van de acht thuis een vuurwapen heeft of heeft gehad. Clinton, Obama en de voormalige senator John Edwards, de drie koplopers in de campagnes, vormden de minderheid. Vuurwapenbezit is opnieuw in discussie in de VS na de gewelddadige dood van 32 studenten en docenten van de universiteit in Blacksburg, Virginia.

Clinton verklaarde dat ze ‘in geen enkel opzicht’ de grondwettelijke rechten op wapenbezit wilde aantasten. Maar ze voegde toe dat ‘we meer moeten doen om wapens uit de handen te houden van criminelen en geestelijk gestoorden’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden