Obama: de schaduw van de crisis ligt achter ons

De Amerikaanse president Barack Obama heeft tijdens zijn jaarlijkse State of the Union een optimistisch betoog gehouden: de Verenigde Staten zijn teruggeveerd na de economische crisis. Volgens Obama is 'de schaduw van de crisis gepasseerd'.

President Barack Obama houdt zijn State of the Union. Beeld reuters

Obama benadrukte dat de werkloosheid in jaren niet zo laag is geweest. 'Het land staat er sterk voor', zo zei hij. 'De werkloosheid is lager dan voor de crisis. Meer van onze kinderen studeren af dan ooit tevoren, meer van onze mensen zijn verzekerd dan ooit te voren. Onze afhankelijkheid van buitenlandse olie ligt op het laagste peil in 30 jaar.'

Obama wierp zich verder op als pleitbezorger van de hardwerkende middenklasse. Die moet volgens hem de komende tijd gaan profiteren van de economische voorspoed. Hij aarzelde daarbij niet kritiek te uiten op het gebrek aan sociale zekerheid in zijn land.

De Verenigde Staten kunnen volgens de president in sommige opzichten een voorbeeld nemen aan andere landen. 'We zijn het enige geavanceerde land op aarde dat geen doorbetaling garandeert bij ziekte- of zwangerschapsverlof. 43 miljoen arbeiders hebben geen recht op doorbetaling bij ziekteverlof', benadrukte Obama, die pleitte voor zeven ziektedagen per jaar.

Inkomensgelijkheid
De president riep het congres bovendien op een wet aan te nemen om de inkomensgelijkheid tussen mannen en vrouwen te garanderen. 'Het is 2015. Het is tijd', zei hij.

Obama benadrukte het belang van betaalbare voorzieningen, zoals huisvesting, gezondheidszorg, kinderopvang en pensioenregelingen. 'Voor die kwesties heb ik ruimte gemaakt in mijn budget. De belastingen worden verlaagd voor werkende families, die ieder jaar duizenden dollars extra zullen overhouden', beloofde de president.

Op het gebied van buitenlandse politiek zei Obama dat diplomatie van groot belang is. Hij verzet zich tegen nieuwe sancties tegen Iran en zal daar indien nodig zijn veto over uitspreken.

Michelle Obama krijgt applaus bij het begin van de State of the Union. Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden