Obama, de president die durft te dromen

Op zijn eerste Europese bezoek bracht president Barack Obama de Europeanen in een roes. Overal viel hem lof ten deel....

Van onze correspondent Bert Lanting

PRAAG/STRAATSBURG In Praag kan de Amerikaanse president Obama zondag niet meer stuk. Dertigduizend mensen hangen aan zijn lippen als hij de ‘sametová revoluce’ (de fluwelen revolutie, 1989) in Tsjecho-Slowakije neerzet als hét voorbeeld van hoe een klein, vrijheidslievend land een nucleaire grootmacht (de Sovjet-Unie) op haar grondvesten deed schudden. Een donderend applaus valt hem ten deel.

Het was niet de enige ovatie die Obama afgelopen week ontving. Zijn eerste Europese bezoek bracht de Europeanen in een roes, waardoor de zure erfenis van Bush in één keer was vergeten. De nieuwe president werd overal als een Verlosser ontvangen. Vooral met zijn belofte te luisteren oogstte hij veel lof. Geen geschamper over het ‘oude Europa’, maar de erkenning dat de VS zich de afgelopen jaren soms ‘arrogant’ hebben gedragen.

Zijn eerste stop, de G20-top in Londen, bracht Obama donderdag direct in de rol van bemiddelaar. Een ruzie tussen Frankrijk en China over het aan de schandpaal nagelen van belastingparadijzen als Hongkong, werd door Obama gladgestreken. Dat de president niet kreeg wat hij wilde – meer Europees begrotingsgeld voor de haperende economie – was iedereen toen vergeten.

Op de NAVO-top in Straatsburg speelde hij met succes de rol van verloskundige bij de moeizame bevalling van de Deense premier Rasmussen als nieuwe NAVO-chef. Pas na Obama’s tussenkomst gaven de Turken hun verzet tegen die benoeming op. Ook beloofden de andere NAVO-landen meer troepen voor Afghanistan, maar voor hoe lang, bleef onduidelijk.

De laatste stop was zondag Praag, met de EU-VS-top. Hier opnieuw louter lof, nu voor zijn plan de wereld van kernwapens te verlossen. Die paradijselijke staat maakt Obama, zoals hij ook eerlijk toegaf, misschien zelf niet mee. Uiteindelijk hangt dat af van een reeks landen, waaronder een ‘schurkenstaat’ als Noord-Korea, dat juist die ochtend een raket afvuurde. Maar alleen het vergezicht was al bedwelmend: een Amerikaanse president die durft te dromen.

pagina 5

Kernwapenvrije wereld

pagina 9

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden