Obama bezoekt Zuid-Amerika om Latino's opnieuw te binden

De Amerikaanse president Barack Obama bezoekt dit weekend voor zijn herverkiezingscampagne Colombia. Obama moet daar miljoenen Latijns-Amerikaanse kiezers ervan proberen te overtuigen hem te blijven steunen. Latino's voelen zich in de steek gelaten door de huidige president.

Martine Steenvoort
De Amerikaanse president Barack Obama. Beeld afp
De Amerikaanse president Barack Obama.Beeld afp

Obama heeft de steun van de Latino kiezers hard nodig om de verkiezingen van 6 november in belangrijke staten als Arizona, Colorado en Florida te winnen. Hij zal dit weekend langs die staten gaan om onder andere over de handelsmogelijkheden met Latijns-Amerika te praten.

Door tijd door te brengen met Colombiaanse leiders probeert Obama steun terug te winnen van het land. Die steun van Latijns-Amerika is verzwakt, omdat het buitenlandse beleid van Obama zich meer op Afghanistan en het Midden-Oosten richt.

De sterke focus op Afghanistan, maar ook het uitbreiden van de economische banden met Azië, zijn redenen waardoor Latino's gefrustreerd zijn over Obama. Zij zien liever dat het Witte Huis meer aandacht besteedt aan Latijns-Amerika, en meer investeert in de regio. 'Het lijkt er nu op dat Obama geen aandacht heeft voor de Zuid-Amerikanen', zegt Stephen Johnson, directeur van het Centrum voor Strategische en Internationale Studies in Washington.

Alhoewel de Democratische president bij de Latino-kiezers een sterke voorsprong heeft op de Republikein Mitt Romney, zijn velen in de Spaanse gemeenschap teleurgesteld in Obama omdat hij zijn beloftes over immigratie-hervormingen niet is nagekomen tijdens zijn presidentschap.

Het bezoek aan Colombia zal Obama's vierde reis naar Latijns-Amerika zijn als president. Hispanics zijn de grootste en snelst groeiende etnische minderheid in de Verenigde Staten, in totaal wonen er al meer dan 50 miljoen in het land. Ongeveer 22 miljoen komen in aanmerking om in november te stemmen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden