Obama bevestigt dood Taliban-leider Mansour

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag bevestigd dat Talibanleider Mullah Mansour is omgekomen bij een aanval met drones. De president sprak tijdens een bezoek aan Vietnam over een 'mijlpaal'. Mansour was tegen vredesoverleg met de Afghaanse regering.

Theo Koelé
Mullah Mansour op een foto uit 2015. Beeld ap
Mullah Mansour op een foto uit 2015.Beeld ap

De Taliban moeten nu 'de kans grijpen' om met de regering 'duurzame vrede en stabiliteit te bereiken,' zei de Amerikaanse president. Hij had als opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten toestemming gegeven Mansour uit de weg te ruimen. De Talibanleider werd dit weekeinde gedood door Amerikaanse onbemande vliegtuigjes, in de Pakistaanse regio Baluchistan die aan Afghanistan grenst.

In 2015 stierven circa 11 duizend burgers en ruim 5 duizend militairen en politiemensen in Afghanistan een gewelddadige dood, vooral door toedoen van de Taliban. Ook de Amerikaanse troepen in Afghanistan, zo'n 10 duizend man, vormen voor hen een doelwit, aldus Obama. Daarmee rechtvaardigde hij de aanval, die tot ergernis van de Pakistaanse autoriteiten op hun grondgebied plaatsvond.

Rechts in beeld het autowrak van het voertuig waarin Mansour gezeten zou hebben ten tijde van de aanval. Beeld ap
Rechts in beeld het autowrak van het voertuig waarin Mansour gezeten zou hebben ten tijde van de aanval.Beeld ap

Tegenstander van vredesoverleg

Afghaanse leiders toonden zich verheugd over de dood van Mansour. Net als Obama schilderden ze hem af als een fervent tegenstander van vredesoverleg. Maar Afghanistankenners vragen zich af of ze niet te vroeg juichen. De Pakistaanse analist Mohammad Taqi voorspelde tegenover persbureau Reuters een gewelddadige machtsstrijd binnen de Taliban, voordat duidelijk is of een nieuwe leider voorstander is van vredesoverleg.

De nummer twee binnen de Taliban, Sirajuddin Haqqani, staat bekend als een meedogenloze krijgsheer. Hij zou het fenomeen zelfmoordaanslagen in Afghanistan geïntroduceerd hebben. Haqqani wordt verantwoordelijk gehouden voor een lange reeks aanslagen, waaronder een in de hoofdstad Kabul die in april 64 mensen het leven kostte. De Amerikanen hebben een bedrag van vijf miljoen dollar op zijn hoofd gezet.

'Taliban aan de verliezende hand'

Als gegadigden voor het leiderschap gelden ook de broer en een zoon van Mullah Omar, de vorige leider van de Taliban. Deze wijdde een groot deel van zijn leven aan de strijd tegen buitenlanders - eerst Sovjet-strijders, later de internationale troepenmacht onder de vlag van de NAVO. De zoon, Mullah Mohammed Yaqoob, wierp zich vorig jaar al op als tegenstrever van Mullah Mansour in de strijd om het leiderschap. Hij werd toen door militaire commandenten als onervaren beschouwd en daarom te licht bevonden. Inmiddels leidt Mullah Yaqoob militaire operaties in bijna de helft van de 34 provincies in Afghanistan.

De omgebrachte Talibanleider Mullah Mohammed Akhtar Mansour, een vijftiger, leek aanvankelijk bereid tot vredesoverleg. Hij koos voor voortzetting van het strijd omwille van de eenheid binnen de Taliban. Het werd hem kwalijk genomen dat hij de nooit opgehelderde dood van zijn voorganger Mullah Omar twee jaar geheim had gehouden.
Talibanstrijders hebben de macht in een aanzienlijk deel van het land.

Over hun aantal wilde minister van Buitenlandse Zaken Salahuddin Rabbani vorige week, tijdens een bezoek aan het NAVO-hoofdkwartier in Brussel, geen mededelingen doen. Wel suggereerde hij dat ze aan de verliezende hand zijn. 'Onze veiligheidstroepen staan er veel beter voor dan vorig jaar.' Maar hij beklemtoonde dat de training van leger en politie door buitenlandse troepen, Amerikanen voorop, voorlopig onmisbaar is. De NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken besloten vrijdag dat de trainingsmissie ook na dit jaar wordt voortgezet, al is het nog onduidelijk in welke omvang. President Obama zei gisteren nog eens hij niet opnieuw gevechtstroepen zal sturen, ook al zou het langverbeide vredesoverleg niet van de grond komen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden