Update

Obama bevestigt dood Peter Kassig

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vandaag bevestigd dat hulpverlener Peter Kassig is gedood door Islamitische Staat (IS). Obama sprak in een verklaring over een 'een daad van pure kwaadaardigheid' van de militanten van IS. De terreurgroep had eerder vandaag een video vrijgegeven waarop de onthoofding van de Amerikaanse gijzelaar te zien is.

Kassig voor een truck vol hulpgoederen. De foto werd vrijgegeven door zijn familie.Beeld ap

Obama condoleerde vandaag de familie van Abdul Rahman, zoals Kassig sinds zijn bekering bekendstond. 'We kennen hem ook als Peter', aldus de Amerikaanse president.

De New York Times meldde vandaag dat Amerikaanse inlichtingendiensten de afgelopen dagen al sterke signalen hadden ontvangen dat de Amerikaan was gedood. Dat werd vandaag bevestigd na eerste onderzoek van de door IS vrijgegeven beelden.

Abul-Rahman Kassig
Kassig diende in 2007 als militair in Irak. Een jaar later verliet hij het leger met eervol ontslag op medische gronden. In 2013 ging hij naar Syrië om daar vluchtelingen te helpen. Hij werd ruim een jaar geleden ontvoerd toen hij onderweg was naar Deir al-Zour in Oost-Syrië. Kassig heeft zich in gevangenschap bekeerd tot de islam en noemde zichzelf Abul-Rahman Kassig.

Begin oktober werd de Britse hulpverlener Alan Henning onthoofd door IS. De beweging waarschuwde toen dat Kassig het volgende slachtoffer zou zijn. Zijn ouders deden vervolgens in een video gericht aan IS een emotioneel pleidooi om hem vrij te laten. Kassigs ouders doen nu een oproep aan de media om de propaganda van IS over de mogelijke dood van hun zoon niet te verspreiden.

'Gevoelige jongen'
De Syrische fotograaf Mohammad Abdelazaz ontmoette Kassig in Istanboel vlak voordat de Amerikaanse hulpverlener naar Syrië vertrok. Abdelazaz vertelt aan de Volkskrant dat hij Kassig leerde kennen als 'een hele gevoelige jongen'.

'We hebben die avond in Istanboel bier gedronken in een café en veel gepraat. Peter wilde naar Raqqa afreizen om daar via zijn stichting medische hulp te verlenen. Ik adviseerde hem niet te gaan omdat de risico's te groot waren. Maar hij was vastbesloten om te gaan. Dat kenmerkte Peter. Hij was bereid zijn leven voor zijn werk te geven.'

Peter Kassig voor een truck vol hulpgoederen.Beeld ap

Volgens Abdelazaz had Kassig wroeging over zijn tijd in het Amerikaanse leger. 'Hij heeft een aantal maanden in het Amerikaanse leger gediend. Daar voelde hij zich schuldig over. Hij sprak fel over de Amerikaanse activiteiten in Irak en wilde nu iets terug doen. Zijn ngo was succesvol. Hij had een groot netwerk in Syrië en werkte samen met het Vrije Syrische Leger. Ik heb hem leren kennen als een hele gevoelige jongen. Iemand met idealen. Als hij over gewonde kinderen in Syrië sprak, die hij had leren kennen, werd hij emotioneel.'

Ook Syrische soldaten onthoofd
De nieuwe propagandavideo van IS, die ruim een kwartier duurt, toont eveneens de onthoofding van een groep Syrische soldaten. Ook hieraan doet de in het zwart geklede beul mee. De man met het Britse accent stelt dat de onthoofdingen dienen ter vergelding van de westerse strijd tegen IS. Hij stelt dat, nu de eerste Amerikaanse soldaat wordt begraven (Kassig, red.), IS uitkijkt naar de komst van de rest van het Amerikaanse leger.

De beul met het Britse accent, in Britse media kreeg hij de bijnaam Jihadi John, zou volgens geruchten gewond zijn geraakt bij Amerikaanse luchtaanvallen. Volgens The Mail on Sunday meldde een Iraaks ziekenhuis dat de beul onder de gewonden van een luchtaanval zou zijn. Het bericht kon niet worden bevestigd door de Britse autoriteiten.

Vijf eerdere video's
Eerder publiceerde IS video's van de onthoofdingen van de Amerikaanse reporters James Foley en Steven Sotloff en de Britse hulpverleners David Haines en Alan Henning. Telkens werd aan het einde van een dergelijke video een nieuw slachtoffer aangekondigd. Dat is dit keer niet het geval. Ook verscheen een video van de onthoofding van de Fransman Hervé Gourdel in Algerije. Hij werd onthoofd door een aftakking van IS in Algerije.

Kassig (rechts) met zijn vader tijdens een dag vissen. De foto is gepubliceerd door de familie van Kassig.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden