Obama belooft plechtig wapengeweld aan te pakken

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren bezworen zijn uiterste best te gaan doen om met de Republikeinen rond de tafel te gaan zitten en een manier te vinden om het wapengeweld in de Verenigde Staten terug te dringen.

Obama tijdens zijn toespraak in New Orleans. Beeld AFP
Obama tijdens zijn toespraak in New Orleans.Beeld AFP

Deze toezegging komt na het schietgeweld in een bioscoop in Aurora, waar vrijdag 12 mensen om het leven kwamen en 58 gewonden vielen.

Aan het einde van een meerdaagse toer, waarbij Obama nabestaanden en slachtoffers van de moordpartij bezocht, vertelde hij zijn gehoor dat tragedies als deze op kleinere schaal aan de orde van de dag zijn in Amerika.

'Elke dag verliezen we de helft van het aantal slachtoffers in de bioscoop aan zinloos geweld', zei Obama in New Orleans. 'Ik zal ervoor blijven vechten om tot een oplossing te komen dit geweld terug te dringen.'

Gevoelig
Het wapenbezit in de Verenigde Staten is een gevoelig onderwerp, dat de presidentskandidaten liever uit de weg gaan, zeker in een verkiezingsjaar. De wapenlobby is zo sterk dat het een kandidaat kan maken en breken. Daarom is Obama voorzichtig om geen harde toezeggingen te doen.

'We erkennen de traditie van wapenbezit die wordt overgedragen van generatie op generatie', zei Obama. 'Het maakt deel uit van ons nationaal erfgoed. Maar ik geloof ook dat een hoop wapenbezitters het met me eens zullen zijn dat een AK-47 in de handen hoort van een soldaat en niet in de handen van criminelen.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden