Obama: 'Afghanistan topprioriteit'

Barack Obama heeft de Afghaanse president Hamid Karzai toegezegd de problemen in het door geweld verscheurde land als topprioriteit te behandelen.

ANP/RTR

Obama was tijdens zijn campagne kritisch over Karzai. De Afghaan zou niet voldoende doen om corruptie tegen te gaan en de drugshandel te stoppen. Ook zou hij ‘niet uit zijn bunker komen’ om effectief het land te besturen, zei Obama.

Bin Laden
De Democraat beloofde de problemen in Afghanistan met een nieuwe focus aan te gaan pakken. Karzai wilde weten of die focus minder inzet van het Amerikaanse leger betekende. De twee leiders spraken elkaar telefonisch en Obama stelde Karzai daarbij gerust. ‘Obama zei dat de VS hun betrokkenheid zullen doen toenemen en veiligheid en stabiliteit zullen brengen aan de overheid en de inwoners van Afghanistan’, aldus Kabul.

Obama streeft een meer regionale aanpak in de strijd tegen Al Qaida en de Taliban na. De nieuwe president wil opnieuw de aandacht richten op de jacht op terroristenleider Osama bin Laden, een prioriteit die onder de huidige president George Bush op de achtergrond zou zijn geraakt. Mede daarom worden troepen uit Irak naar Afghanistan verplaatst.

Buitenlandse troepen onder leiding van de Verenigde Staten vielen eind 2001 Afghanistan binnen om het terreurnetwerk Al Qaida te verdrijven, een einde te maken aan het extremistische Talibanregime en de democratie te herstellen. Sindsdien vecht de internationale troepenmacht geregeld tegen Talibanstrijders.

Twee Amerikaanse militairen kijken vanaf de militaire basis in Bagram (Afghanistan) naar beelden van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. (AFP) Beeld AFP
Twee Amerikaanse militairen kijken vanaf de militaire basis in Bagram (Afghanistan) naar beelden van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. (AFP)Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden