Obama: 'achterdeurtje' in smartphones is belangrijk

Smartphones moeten niet zodanig worden versleuteld dat overheden geen enkele mogelijkheid meer hebben om bij de gegevens kunnen komen die erop staan. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd als gastspreker op South-by-Southwest, een jaarlijks muziek-, film- en technologiefestival in Austin, Texas. Er moet altijd een 'achterdeurtje' zijn om terrorisme te kunnen bestrijden, aldus Obama.

Thomas van der Kolk
De Amerikaanse president Barack Obama tijdens zijn openingstoespraak op South by Southwest. Beeld epa
De Amerikaanse president Barack Obama tijdens zijn openingstoespraak op South by Southwest.Beeld epa

Obama ging niet rechtstreeks in op het actuele conflict tussen Apple en de FBI over de ontgrendeling van de iPhone van een verdachte van een terreuraanslag van afgelopen december. Maar hij lijkt zich met zijn opmerkingen te scharen achter de FBI, die vindt dat Apple het mogelijk moet maken om in te breken op de telefoon. 'Ik ben geen technisch expert, maar laten we geen absoluut standpunt innemen over het hele achterdeur-gebeuren.'

Goede balans

Volgens Obama is het niet wenselijk dat overheden en inlichtingendiensten absolute en onbeperkte toegang krijgen tot smartphones van burgers. Maar als zij geen enkele mogelijkheid hebben om gegevens van een verdachte te bemachtigen is dat gevaarlijk, aldus de president. Een goede balans is volgens hem noodzakelijk. 'Als het technisch gezien mogelijk is om een ondoordringbaar systeem te maken, hoe moeten we dan de kinderporno-bezitters en terroristen opsporen?'

'Amerika heeft al geaccepteerd dat de politie door je ondergoed kan rommelen bij een onderzoek naar verdachten van kindermisbruik', zei Obama volgens de New York Times. Er is volgens hem geen reden om digitale informatie op een andere manier te benaderen.

Oorlog
Volgens Apple en de meeste andere grote techbedrijven is het niet mogelijk om de overheid toegang tot een individuele smartphone te verschaffen zonder de privacy en veiligheid van alle andere gebruikers op het spel te zetten. Obama neemt dus openlijk een standpunt in dat indruist tegen dat van de technologiewereld en veel anderen.

null Beeld anp
Beeld anp

Apple versus FBI

De onenigheid tussen Apple en de FBI over de versleuteling van smartphones is uitgelopen op een ruzie tussen Silicon Valley en Washington.

De zaak Apple versus FBI is een titanenstrijd om een achterdeurtje. Hier draait het conflict om.

Lees hier het verslag van de zitting voor het Amerikaanse Congres.

Meer over de versleutelingszaak vindt u hier.

De strijd tussen Apple en de FBI, en daardoor ook tussen Silicon Valley en Washington, is de afgelopen week uitgelopen op een verbale oorlog, waarbij federale rechters Apple ervan beschuldigen op macht uit te zijn en Apple meent dat de overheid 'wanhopig' is en een lastercampagne voert.

null Beeld anp
Beeld anp
Obama tijdens zijn openingstoespraak op South by Southwest (SXSW) in Austin. Beeld getty
Obama tijdens zijn openingstoespraak op South by Southwest (SXSW) in Austin.Beeld getty

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden