Obama: aanslagen Parijs 'ziekmakende' tegenslag in strijd tegen IS

De aanslagen in Parijs zijn een 'verschrikkelijke en ziekmakende tegenslag' in de strijd tegen IS. Dat zei de Amerikaanse president Obama maandag in Turkije, waar de G20-top plaatsvindt.

null Beeld ap
Beeld ap

Toch wordt er, ondanks de aanslagen van afgelopen vrijdag, in breder perspectief vooruitgang geboekt als het gaat om het bestrijden van IS. 'Dat moeten we niet uit het oog verliezen', zei Obama.

De terreurgroep bezit volgens Obama namelijk steeds minder gebied in Irak en Syrië. Tegelijkertijd wordt de internationale coalitie tegen IS sterker en is er 'bescheiden vooruitgang' als het gaat om de diplomatieke inspanningen rond de Syrische burgeroorlog.

Obama stelt dat de huidige strategie tegen IS werkt en dat hij daarom geen redenen ziet om die strategie aan te passen. Daarmee sluit hij uit met grondtroepen de terreurgroep te gaan bestrijden. 'De aspecten die goed werken in de strategie, zullen we intensiveren. Maar het zal alleen wel tijd kosten', zei de president.

IS is lastig af te stoppen, omdat de terreurgroep 'niet volgens een conventionele manier oorlog voert', zei Obama. De Amerikaanse inlichtingendiensten hadden ook geen enkel signaal opgevangen van de aanslagen in Parijs. Wel was de bezorgdheid over mogelijke IS-terreur in het Westen er al langer. Maar Obama heeft IS naar eigen zeggen niet onderschat.

Hij is ook niet van plan de groep als een staat te beschouwen, omdat hij daarmee IS in de kaart zou spelen. 'Dat is nu niet aan de gang. Dit zijn moordenaars. Het is niet hun verfijning of hun wapens die angst inboezemen. Het is de ideologie die ze met zich meedragen en hun bereidheid te sterven.'

null Beeld ap
Beeld ap

'IS is niet de islam'

Daarnaast benadrukte Obama in zijn toespraak dat de leiders van IS nergens ter wereld ooit veilig zullen zijn en dat uiteindelijk het grondgebied dat IS nu in bezit heeft, heroverd moet worden. Daar is alleen wel een einde aan de Syrische burgeroorlog voor nodig, zei Obama. Maar hij vindt het nog belangrijker dat 'met de goede strategie' de vruchtbare bodem voor extremisme verdwijnt.

Tijdens zijn speech hamerde Obama op het verschil tussen IS en de moslimwereld. 'IS representeert niet de islam', zei hij. Wel riep hij moslimleiders over de gehele wereld op goed na te denken over hoe dergelijke extremistische groeperingen hebben kunnen ontstaan, 'zodat kinderen niet geïnfecteerd worden met verknipte opvattingen die worden gerechtvaardigd met religie'.

null Beeld epa
Beeld epa

G20

Een groot gedeelte van de G20-top ging over de terreuraanslagen van afgelopen vrijdag, zei Obama. Tijdens die top is onderstreept dat de deur voor Syrische vluchtelingen niet gesloten mag worden. 'Zij zijn juist degenen die het hardst geraakt worden door terreur en oorlog', sprak Obama. 'Het zijn ouders, kinderen, wezen. Het vluchtelingenprobleem mag niet gelijk worden gesteld aan het terrorismeprobleem.'

Zijn eigen land zal daarom ook bijdragen om het vluchtelingenprobleem op te lossen. Dat sommige politici, zoals enkele Republikeinse presidentskandidaten, in de VS zich hard maken voor om bijvoorbeeld alleen christelijke vluchtelingen binnen te laten, vindt Obama te gek voor woorden. Obama: 'Dat is schandelijk, zo'n religieuze test. Wat dat betreft kunnen die Republikeinse leiders een voorbeeld nemen aan George W. Bush na de aanslagen op 11 september 2001. Ik was het misschien niet eens met zijn beleid, maar ik was er wel trots op dat hij toen zei niet in oorlog te zijn met de islam.'

Obama (rechts) en de Russische president Poetin. Beeld reuters
Obama (rechts) en de Russische president Poetin.Beeld reuters
Obama op de G20-top in Turkije. Beeld ap
Obama op de G20-top in Turkije.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden