Obama aan de knoppen

Het Amerikaanse volk wil een lichtend baken zijn. Maar hoe verander je gedrag? Door Mirjam Schöttelndreier..

Obama staat oog in oog met tal van socialedilemma’s. De verandering die hij heeft beloofd, kanhij alleen waarmaken wanneer hij menseninspireert vaker het goede te doen. Op basis vansociaal psychologisch onderzoek, kun je concluderendat dit doel daadwerkelijk bereikt kanworden als hij bij de mensen aan de juiste ‘knoppen’weet te draaien.

Op basis van psychologisch onderzoekkun je zeggen dat Obama kan slagen alshet hem lukt conflicten te transformeren inwin-winsituaties. Wat beter is voor de Amerikaanseburger, hoeft niet per se slecht te zijn voor hetmilieu of een burger elders op de wereld, is zijnboodschap. Obama wil het spel van de schaarsteanders spelen.

Als we de nieuwe president voorstellen alseen dj, die aan een mengpaneel staatwaarmee hij oud materiaal wil remixen toteen wereldwijde megahit, dan moet hij metde volgende menselijke deuntjes aan de slag:eigenbelang, gelijkheid, samenwerking, competitie,altruïsme. Bij de knoppen van het mengpaneel staataangegeven hoe Obama deze motieven kanbespelen.

Of deze studiosong Hope for the people inderdaadde x-factor heeft, en blijft inspireren als de werkgelegenheidniet snel genoeg wordt opgelost, Iranblijft dreigen, een onafhankelijke Palestijnse staatver aan de einder blijft en de Republikeinse achterbangaat muiten?

Dat bepaalt de toekomst, niet de wetenschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.