Ob(b)(e)am(m)a terug in Fryslân

De Amerikaanse president Barack Obama (Obbema) zal volgens goed ingevoerde bronnen vanavond aanwezig zijn bij Heerenveen-NEC. De president arriveerde gisteren al in het diepste geheim op vliegveld Eelde, voor een geheim bezoek aan het Heitelân.

Zoals bekend stamt Barack Obama af van Jelle Obbema Hzn., rond 1890 eigenaar van een pepermuntolieplantage in Kenia en later stichter van de King-pepermuntfabriek in Sneek. Sjoerd-Bark Obbema (1899-1983), een van Jelle Obbema's vele Afrikaans-Friese zonen, verafrikaanste Obbema tot Obama. Hij was Obama's pake.

'Barack Obbema wilde de kans terug te keren naar zijn roots niet laten lopen', aldus een bron. 'Eerst was vanwege de nucleaire top Heerenveen-NEC ook afgelast, maar op verzoek van de president liet de KNVB de wedstrijd toch doorgaan.' Mogelijk zal het jonge talent Wesley Obbema (19) vanavond zijn debuut maken in de hoofdmacht van Heerenveen, ter ere van zijn oudoom.

Barack Obama bezoekt vanmiddag ook het Thialfstadion, waar het WK allround wordt verreden. Een bron: 'Hiermee steunt de president Thialf in de strijd met het ijscentrum in Almere.' Hij zou economische sancties tegen Flevoland overwegen. 'Don't fokje mei Thialf', aldus Obama.

Morgen gaat Obam a naar café De Bogt fen Guné in Franeker, voor een familiereünie. Onder de aanwezigen zijn kaatslegende Siebe Obbema Jzn. (101!), Elfstedencrack Douwe Obbema Ozn. (92) en fierljepper Hotze Obbema, houder van het Fries record.

De Friese genealoog Sjouke Braksma maakte deze week bekend dat de Obbema's verwant zijn met de Lenstra's. 'Barack Obama is een volle achterachterneef van ús Abe', aldus Braksma. Vanuit het Witte Huis liet Obama weten 'grutsk' te zijn op zijn band met de voetballegende. 'Bjusterbaarlik', aldus Obama. 'It sil heve!'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden