Oad geeft klantgegevens aan andere touroperators

De curatoren van de failliete reisorganisatie Oad zullen de klantgegevens van mensen die bij Oads reisbureau Globe hebben geboekt zo snel mogelijk beschikbaar stellen aan andere touroperators. Dat hebben zij vrijdagmiddag laten weten aan brancheorganisatie ANVR.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER NANDA TROOST

AMSTERDAM - ANVR-directeur Frank Oostdam dreigde gisteren uit naam van de touroperators met een gang naar de kortgedingrechter. 'Via de reisbureauketen Globe werden ook veel reizen geboekt bij andere touroperators dan Oad zelf, bijvoorbeeld bij TUI of Thomas Cook. Die touroperators willen die reizen nog gewoon leveren, maar zij kunnen op dit moment niet met hun klanten in contact komen.'

De curatoren van Oad ontraden alle klanten van Oad Reizen sinds vrijdagmorgen om naar hun bestemming af te reizen. De organisatie heeft bovendien besloten om ook alle vertrekken op lange termijn te annuleren. Er worden bovendien geen nieuwe boekingen gemaakt.

Aanleiding is de groeiende onrust die is ontstaan op verschillende vakantiebestemmingen, waar hoteliers Oad-gasten weigeren of van hen eisen dat ze hun hotelrekening direct en uit eigen zak voldoen.

Dit gebeurde ondanks het feit dat hotelbetalingen onder de dekking van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) vallen en hoteliers daardoor niet hoeven te vrezen dat rekeningen niet betaald worden.

'Oad is door de ontstane situatie niet langer in staat om de reizigers de service en zekerheid te bieden die ze van Oad gewend zijn. Wij begrijpen dat het zuur is, maar zijn toch genoodzaakt dit besluit te nemen om een einde te maken aan deze problemen', aldus de woordvoerder van de curatoren.

Tot en met het einde van het komende winterseizoen zouden nog 80 duizend mensen op vakantie gaan met touroperator Oad Reizen. Daarnaast verblijven er nu 7.000 klanten op hun vakantiebestemming.

Conflict

Voorafgaand aan het faillissement van de reisorganisatie is er een diepgaand conflict geweest in de raad van commissarissen van Oad. Dat leidde deze zomer tot een leegloop van toezichthouders, meldde het Financieele Dagblad vrijdag. Volgens bronnen rond Oad zijn de commissarissen vertrokken omdat ze niet langer verantwoordelijkheid wilden nemen voor de gang van zaken binnen het bedrijf.

Met het oog op de penibele financiele situatie wilden deze commissarissen dat er een gecoördineerde doorstart zou worden gemaakt. President-commissaris en Oad-eigenaar Jaap ter Haar wilde echter nieuwe financiers bij het familiebedrijf betrekken. De Rabobank zag daar geen heil in. Daarop werd maandag het faillissement van Oad aangevraagd. Bij het bedrijf werkten 1.750 mensen.

De curatoren van Oad werken aan een doorstart waarvoor zich inmiddels een aantal partijen zouden hebben gemeld.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden