OAD-busbedrijf en SRC-reizen gered

Het Oad Busbedrijf, dat deel uitmaakt van de afgelopen week failliet verklaarde Oad Groep, maakt een doorstart. Dat liet een woordvoerder van de curatoren zondagavond weten. Ook SRC-Cultuurvakanties, onderdeel van de afgelopen week failliet verklaarde Oad Groep, krijgt een tweede leven.

null Beeld anp
Beeld anp

De curatoren Daniels en Stekelenburg hebben op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over een doorstart van alle busactiviteiten door voormalig directeur van Oad Busbedrijf Frans Schuitemaker. Deze wordt op zijn beurt wordt ondersteund door een investeringsmaatschappij.

Hiermee is een voortzetting van alle busactiviteiten van Oad zeker gesteld, aldus de woordvoerder. Er blijven 200 banen behouden; niet iedereen kan mee naar de nieuwe organisatie.

Het Oad busbedrijf is het eerste onderdeel van de failliete Oad Groep dat een doorstart maakt. De curatoren en Schuitemaker verwachten binnen enkele dagen alle details bekend te kunnen maken. De rechtbank verklaarde Oad woensdag failliet. De reisorganisatie had al enige tijd financiële problemen.

Culturele vakanties
De Groningse specialist in culturele vakanties komt in handen van Wibo Anema, die het bedrijf in 1983 startte en in 2002 aan de Oad Groep verkocht. De curatoren Stekelenburg en Daniels hebben hierover het afgelopen weekend overeenstemming bereikt met Anema. Dat betekent dat ongeveer 50 mensen aan het werk kunnen blijven.

Anema zegt zich in te gaan zetten om getroffen klanten alsnog op vakantie te krijgen. 'De klanten hoeven hun reis pas te betalen, als zij van SGR hun reissom terug hebben gekregen.'

Behoud van banen
Brancheorganisatie ANVR is blij met de ontwikkelingen bij het busbedrijf. 'Wij zijn blij met het behoud van 200 arbeidsplaatsen voor de branche', liet een de organisatie zondagavond weten. De doorstart van het busbedrijf kwam voor de ANVR niet als een verrassing, aldus de woordvoerster.

Vakbondsbestuurder Brigitta Paas van FNV Bondgenoten was zondagavond evenmin verrast. 'Ik ben betrokken geweest bij de gesprekken.' Paas is verheugd over het behoud van de banen maar betreurt tegelijkertijd dat het er niet meer zijn. 'Er zijn ook mensen die niet zullen meekomen', aldus de vakbondsbestuurster. De komende dagen gaat Paas met het busbedrijf in discussie over de arbeidscontracten van de werknemers.

Vrees
Vakbond De Unie is 'dubbel' over de doorstart van het busbedrijf. 'Het is goed nieuws voor de 200 mensen die hun baan kunnen houden, maar we vrezen voor de overige 1550' die door het faillissement hun baan zien verdwijnen. Volgens woordvoerder Han ter Halle van de Unie nemen met de doorstart van dit (gezonde) onderdeel van Oad de kansen op een doorstart van de hele onderneming af.

De Unie heeft dit weekeinde voor medewerkers van Oad een platform geopend. Personeel kan daar terecht met vragen over het faillissement van Oad. Ook kunnen ze ondersteuning krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden