O.V.

HARO KRAAK

Reis? Amsterdam Centraal - Groningen, met overstap in Hilversum, en noodgedwongen tweede overstap in Amersfoort.

Prijs? Gratis, want in het bezit van studenten-ov-chipkaart

Vertrekken we op tijd? Zeker. Tot dusver niets te klagen.

Hoe zitten we erbij? Als in een promofilmpje van de NS. Naast ons zitten twee onbekenden die elkaar helemaal gevonden hebben. Hoe het gesprek op gang is gekomen, hebben we helaas gemist. 'Onze jongste doet nu eindexamen', zegt de man van in de veertig. 'Oh wat spannend', antwoordt het meisje van eind twintig. 'Ik heb in Groningen gestudeerd. En doe nu een master communicatie in Amsterdam.'

Wat ruiken we? Suikerspinnen en mierzoete shampoo. Aan onze andere zijde zitten een jongen en een meisje die zojuist naar de kermis zijn geweest. Hij, dreadlocks en bomberjasje, bekijkt vol trots zijn nieuwe horloge: een zwart met gouden G-Shock. Zij, kroeshaar en bomberjasje, belt met het thuisfront.

Gefrustreerd? Geenszins. De reis verloopt vlekkeloos, totdat de conducteur langskomt, vlak na Hilversum. 'U bent vergeten in te checken.' Dat klopt, onze excuses. 'En u heeft geen reisrecht.' Dat kan niet kloppen, weet u het zeker? 'Heeft u een collegekaart?' Neen, die zijn wij onlangs kwijtgeraakt. 'U gaat naar Groningen? Ik kan u 58,20 in rekening brengen.' Maar dat doet u niet? 'U stapt uit bij Amersfoort en gaat naar de balie, afgesproken?' Wij knikken. 'Hebben we dat afgesproken?' Wij knikken opnieuw. 'Ik hou u in de gaten, dat u het weet.' Wij weten het.

Nu gefrustreerd? Lichtelijk. We verlaten de trein en begeven ons naar de servicebalie. 'Uw kaart is geblokkeerd', zegt de vrouw. Dat is ons verteld. Maar hoezo? 'Gaat u weleens met de bus?' Soms. 'Dat kan het zijn.' Door met de bus te gaan? 'Ja, wij weten ook niet hoe het kan.' En nu? 'Ik heb de blokkering opgeheven. U kunt de volgende trein pakken. Al heeft u die net gemist.' Dus toch.

Komen we aan? Ja, een trein te laat.

Cijfer? 8

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden