O-Timor komt geheel onder bestuur VN

VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft bij de Veiligheidsraad voorstellen ingediend voor het overgangsbestuur dat Oost-Timor in twee à drie jaar tijd naar zijn onafhankelijkheid moet voeren....

AFPReuters en AP

Dit overgangsbestuur, United Nations Transitional Administration in East Timor (Untaet) genaamd, treedt in functie zodra het Indonesische parlement de uitslag heeft bekrachtigd van het referendum waarbij de Oost-Timorezen zich op 30 augustus in overgrote meerderheid voor onafhankelijkheid hebben uitgesproken. Dat zal naar verwachting begin volgende maand gebeuren.

Uit woede over de uitslag van het referendum hebben pro-Indonesische milities, met steun van Indonesische militairen, massale vernielingen aangericht in de steden en dorpen van Oost-Timor. In zijn rapport aan de Veiligheidsraad noemt Annan de toestand kritiek. De duizenden vluchtelingen in de bergen hebben dringend hulp nodig. Maar de gezondheidszorg werkt niet meer, en ook het overheidsapparaat en de rechterlijke macht die Indonesië in Oost-Timor had gevestigd hebben opgehouden te bestaan.

Daarom wil Annan zo snel mogelijk 460 politiefunctionarissen naar Oost-Timor sturen, plus een aantal gerechtelijke en ambtelijke deskundigen. De internationale politiemacht moet geleidelijk uitgroeien tot 1650 man. De VN-secretaris vraagt de lidstaten om geld voor de wederopbouw van het overheidsapparaat en de infrastructuur.

Bovendien moeten er 8950 militairen naar Oost-Timor om de vredeshandhaving over te nemen van de internationale troepenmacht Interfet, die daar nu onder leiding van Australië bezig is de veiligheid te herstellen. Deze troepen moeten toezien op de terugtrekking van alle Indonesische militairen. Ook moeten ze ervoor zorgen dat de pro-Indonesische milities worden ontwapend en ontbonden. Een andere taak is de beveiliging van de hulpverlening aan de bevolking.

In Dili werd gisteren voor het eerst op grote schaal voedselhulp verstrekt. Bijna dertienduizend gezinnen kregen elk een zak rijst van vijftig kilo, genoeg om een maand van te leven.

Interfet probeert nog steeds het bevrijdingsleger Falintil ervan te overtuigen dat zijn strijders de wapens moeten inleveren. In afwachting van een regeling heeft Interfet gisteren besloten dat de Falintiltroepen hun wapens voorlopig mogen houden, mits ze die alleen op hun bases dragen en niet op plaatsen waar VN-troepen aanwezig zijn. Volgens verzetsleider Xanana Gusmao is het in Oost-Timor nog niet veilig genoeg om zonder wapens te kunnen.

De pro-Indonesische milities hebben zich sinds het referendum schuldig gemaakt aan massale geweldplegingen. Hoeveel doden daarbij zijn gevallen is nog steeds niet duidelijk. De mensenrechtencommissie van de VN heeft besloten een onderzoek in te stellen. De Indonesische regering weigert echter daaraan mee te werken, zoals minister Alatas van Buitenlandse Zaken gisteren verklaarde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden