O.J. Simpson moet z'n zegje doen

De langverwachte dag is aangebroken. Bijna tweeënhalf jaar na de moord op ex-vrouw Nicole Brown-Simpson en haar kennis Ron Goldman, en ruim een jaar na de vrijspraak in een veelbesproken strafrechtszaak, mag Orenthal James Simpson voor een tweede rechtbankjury eindelijk zijn zegje doen....

Van onze medewerker Tim Overdiek

Al te happig is de voormalige football-ster en acteur niet op zijn getuigenis. Het liefst had hij er zich aan onttrokken, zoals uit tactische overwegingen gebeurde in de eerste rechtszaak. Maar in de civielrechtelijke procedure is er geen ontkomen aan, en verwacht wordt dat The Juice stevig door de advocaten van de aanklagers zal worden uitgeperst.

Het is volgens de Amerikaanse wet onmogelijk dat Simpson alsnog achter de tralies verdwijnt, indien de twaalfhoofdige jury hem schuldig bevindt aan de dubbele moord. De nabestaanden van de slachtoffers zijn uit op financiële compensatie, die afhankelijk van Simpsons vermogen kan oplopen tot tientallen miljoenen dollars.

Het mediacircus dat het eerste proces omgaf, is weer in volle sterkte uitgerukt. De civielrechtelijke procedure is al enkele maanden gaande, maar omdat geen rechtstreekse tv-uitzendingen zijn toegestaan, is de fascinatie voor het 'proces van de eeuw' wat afgenomen.

Verwijdering van televisiecamera's was de belangrijkste les die rechter Fujisaki uit het eerste proces trok. Hij staat zelfs geen tekenaars toe, en journalisten die verslag willen doen krijgen slechts bij toerbeurt toegang tot de rechtszaal. Dat alles neemt niet weg dat dagelijks wordt geschreven, gediscussieerd en gespeculeerd over de vraag of O.J. het nu wel of niet heeft gedaan.

De vrijspraak van de zwarte oud-atleet bracht een ernstige raciale verdeling aan het licht in de Verenigde Staten. Een overgrote meerderheid van de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap was er een jaar geleden heilig van overtuigd dat Simpson onschuldig was, en dat bewijsmateriaal (een bebloede handschoen) opzettelijk door de politie was geplaatst.

Nu is dat nog maar een kleine meerderheid. Beetje bij beetje komt nieuw bewijsmateriaal boven water dat in de richting wijst van Simpson. Die heeft de dubbele moord zelf altijd hardnekkig ontkend. Na zijn vrijlating beloofde hij op zoek te gaan naar de werkelijke moordenaars, maar veel succes heeft hij daarbij nog niet geboekt.

Veel van zijn vrije tijd ging op aan verwoede pogingen zijn leven te hervatten. Elke stap in binnen- en buitenland werd op de voet gevolgd. Op verschillende manieren probeerde Simpson geld te verdienen, waarmee de huizenhoge rekeningen van zijn succesvolle advocaten konden worden betaald.

Die zijn het afgelopen jaar stuk voor stuk binnengelopen. Johnnie Cochran en Robert Shapiro schreven een boek over hun ervaringen, en hebben inmiddels een lucratief bijbaantje als juridisch expert bij de televisie. Ook de openbare aanklagers hebben profijt getrokken. Zowel Christopher Darden als Marcia Clark ontving miljoenen dollars van uitgevers.

Deze hoofdpersonen, die een vertrouwd gezicht werden in de Amerikaanse huiskamer, zijn niet meer betrokken bij het civielrechtelijk proces. Omdat de rechter elke betrokkene uitdrukkelijk heeft verboden buiten de rechtszaal zijn mening te ventileren, is het praktisch onmogelijk geworden om via de media de uitkomst van het proces te beïnvloeden.

Juridische experts hebben op basis van de ontwikkelingen tot nu toe vastgesteld dat de kans op veroordeling van Simpson ditmaal aanmerkelijk is toegenomen. Omdat de jury overwegend uit blanken bestaat, hetgeen in het eerste proces omgekeerd was, wordt de tweede zaak ook wel oneerbiedig 'de wraak van de blanke gemeenschap' genoemd.

In tegenstelling tot bij een strafrechtelijk proces is het nu niet nodig dat alle twaalf juryleden het met elkaar eens zijn. Een negen-drie verhouding is voldoende. Ook wanneer er slechts 'gerede twijfel' bestaat over de verdenking, kan de uitspraak 'schuldig' volgen. In het eerste proces moest 'zonder twijfel' vaststaan dat Simpson de moorden had gepleegd, hetgeen in de ogen van de jury het geval was.

Niet de veelbesproken met bloed doordrenkte handschoen, maar een bebloede schoenafdruk was deze week onderwerp van gesprek. O.J. Simpson kan vandaag behoorlijk in de problemen worden gebracht als hij geconfronteerd wordt met de bewuste schoen. Hij heeft altijd ontkend een specifiek schoenmerk te hebben gedragen, maar gepubliceerde foto's bewijzen het tegendeel.

Voorafgaande aan het tweede proces heeft O.J. Simpson in een tijdsbestek van tien dagen verklaringen afgelegd over zijn alibi op de avond van de moorden en over de mishandeling van zijn ex-vrouw. Het is de verwachting dat hij verschillende dagen in het getuigenbankje zal doorbrengen om die verklaringen te verdedigen.

Simpson is beroemd om zijn charismatische verschijning. Met zijn ontwapenende glimlach is de acteur en atleet door miljoenen televisiekijkers in het hart gesloten. Maar de verschillende verklaringen hebben aangetoond dat hij een opvliegend karakter heeft en regelmatig Nicole met de dood heeft bedreigd.

Een toenemend aantal vrienden heeft Simpson de afgelopen tijd de rug toegekeerd. Kato Kaelin was een van hen. Kaelin woonde in Simpsons huis en hield hem lange tijd de hand boven het hoofd. Maar eerder deze week kwam hij als getuige met belastende verklaringen, die Simpsons alibi danig ondermijnen. Volgens Kaelin is er nog maar één conclusie mogelijk. O.J. heeft het gedaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden