O, daar heb ik nog wel een leuk verhaal bij

Dinsdag: 'Gratis iPad voor elke 65-plusser in de stad.'

CAREL HELDER

Het idee wordt opgeworpen door lijsttrekker David Pinto van de Amsterdamse ouderenpartij OMA, die verwacht dat de verstrekking het contact met zijn electoraat zal vergemakkelijken. Pinto heeft het plan 'nog niet uitgewerkt', maar wat de kosten betreft volstaat hij met een eenvoudige rekensom: 'Doordat de gemiddelde levensverwachting van mensen 85 is, zullen de kosten niet meer dan 15 euro per jaar bedragen.' Een overzichtelijk bedrag.

Waar de emeritus hoogleraar aan voorbijgaat, is dat een bejaarde weliswaar twintig jaar meegaat, maar een iPad misschien vijf. En al zou het apparaat het over een jaar of tien nog doen, dan kan de plusser er waarschijnlijk net zo veel mee als nu met een kleitablet.

Niet dat je per se zuiver hoeft te redeneren om succesvol te zijn. Jeanine van Pinxteren (GroenLinks, Amsterdams politicus 2013) wilde in 2011 het zogenoemde fietsenprobleem oplossen door parkeerbelasting op scooters te heffen. Soms zag je een scooter staan naast de bakfiets waarmee de oppas van een GroenLinkser de kinderen naar vioolles had gebracht. Dat was een krachtig tegenargument.

Een memorabel staaltje politieke retoriek is te vinden in Het Grote Boek van de Kleine Feiten (2005), waarin schrijver Peter Smit vertelt hoe Ronald Reagan meermalen Lenin citeert: 'Eerst veroveren we Europa, daarna Azië en dan Zuid-Amerika. Dan hebben we de Verenigde Staten omsingeld en hoeven we alleen maar af te wachten tot het als een rijpe appel in onze handen valt.'

Na de Koude Oorlog kregen historici de kans Reagan te vragen waar en wanneer Lenin dat gezegd had. Smit: 'Ze hebben nooit antwoord gekregen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden