O, daar heb ik nog wel een leuk verhaal bij

Dinsdag 10 december: Openbaar Ministerie eist tien jaar celstraf tegen Somalische piraten.

CAREL HELDER

De disneyficatie van de Somaliërs zal nog wel even op zich laten wachten, maar wie voor zijn zoontje van 4 een piratenfeest organiseert heeft er een hoop vrienden bij.

In de 17de eeuw waren er velen die onder de zwarte vlag de West-Indische wateren afschuimden, mannen met een prijs op hun hoofd en een papegaai op hun schouder, de hartsvanger in de rechtervuist geklemd.

Het is romantiek die we grotendeels aan de Normandiër Alexandre Exquemelin (1645-±1707) te danken hebben, chirurgijn aan boord van verschillende piratenschepen en schrijver van het Nederlandstalige boek De Americaensche Zee-Roovers, waarin hij verslag deed van zijn belevenissen.

Ook de geduchtste boekanier was afkomstig uit La nation pirates , zoals Frankrijk destijds genoemd werd. Die was geboren als Jean David Nau (1635- ± 1669), later bekend als L'Olonnais en de Gesel der Spanjaarden, want die waren meestal de lul. Hoewel kort leidde L'Olonnais een leven dat bol stond van spectaculaire kapingen, filmische ontsnappingen en gewelddadige plunderingen, waarbij hij er niet tegen opzag om zijn slachtoffers een touw om het hoofd te binden en dat met een stok aan te draaien tot hun ogen uit hun kassen sprongen. Dat hij een ondervraging kracht bij zette door een Spaans hart uit te snijden en daar zijn tanden in te zetten, droeg evenmin bij aan zijn populariteit op het Iberisch schiereiland.

Wel wierp het zijn schaduw vooruit. Aangespoeld na een schipbreuk viel L'Olonnais naar verluidt in handen van indianen, die hem vastbonden en opaten. Rustig, zonder ongeduld, zoals ze dat in het Darién-gebied gewoon waren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden