O, daar heb ik nog wel een leuk verhaal bij

Woensdag: Kiezer geweigerd: 'U bent dood.'

CAREL HELDER

Meerdere Rotterdammers werd aanvankelijk het stemrecht ontzegd omdat ze gestorven zouden zijn. Walter Williams, de Amerikaan die drie weken geleden wakker werd in een bodybag, stond dus niet alleen. Sowieso niet, want er bestaat een waslijst van ten onrechte doodverklaarden.

In 1896 joeg de al twee dagen opgebaarde Grieks-orthodoxe bisschop Nicephorus Glycas zijn rouwende volgelingen de stuipen op het lijf door opeens te gaan zitten. Op zijn vraag waar zijn priesters mee bezig waren, moesten die pijnlijke seconden het antwoord schuldig blijven. De bisschop had geluk dat hij carrière had gemaakt: als mindere god was hij levend begraven geweest.

Vooral rond cholera-epidemieën, waarbij de slachtoffers door uitdroging in shock kunnen raken, circuleren soortgelijke verhalen. Bekend is dat in de 19de eeuw Ierse doodgravers hun tekort aan kisthout compenseerden door de onderbenen van de slachtoffers af te zagen. Zo werd menig overledene door de confrontatie met het zaagblad tot leven gewekt - voor Dracula's schepper Bram Stoker (1847-1912) een dankbare bron van inspiratie.

Toch komt iets tegengestelds ook voor. Ten minste drie dode burgemeesters zijn de afgelopen decennia herkozen, twee in de Verenigde Staten (2010 en 2013) en een in Australië (1974). Dat terwijl de dood van de laatstgenoemde de stemming juist noodzakelijk had gemaakt. In zijn boekje Gross. A Compendium of the Unspeakable, Unpalatable, Unjust and Appalling uit 1995 citeert de Engelsman Karl Shaw de schoonzuster van de onfortuinlijke gezagsdrager: 'Ik wist dat George erg populair was', liet ze weten, 'maar ik was toch verbaasd het nieuws te horen, op de terugweg van het crematorium.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden