O, daar heb ik nog wel een leuk verhaal bij

Dinsdag 17 december: 'Europa gaat miljard sterren volgen.' '3D-printer maakt kunstneuzen.'

CAREL HELDER

Soms is het de combinatie van berichten die je aan iemand doet denken. Tycho Brahe (1546-1601) was een astronoom met een kunstneus. Tycho, zoals de Scandinaviërs hem noemden - of oorspronkelijk Tyge, want hij was een Deense edelman - vocht een twist met een medestudent uit op de rapier en moest de rest van zijn bestaan een deel van zijn neus missen.

Om zijn verminking te verhullen droeg hij een prothese van een goud-, zilver- en vermoedelijk koperlegering, die hij volgens zijn latere assistent Bleau, de Nederlandse kaartenmaker, met vaardige hand opplakte als zich de noodzaak voordeed. Voor de zekerheid had hij altijd een potje kleefpasta bij zich.

Zijn kunstneus daargelaten leidde Tycho een leven waar Shakespeare een drama van kon maken. Een voor de doop gestorven tweelingbroertje. Op twijfelachtige wijze 'geadopteerd' door een rijke, kinderloze oom en tante. Zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste voortelescopische astronomen. Vermeende kinderen in diverse vorstenhuizen. Tot op de draad uitgevochten conflicten, vrijwillige ballingschap naar Bohemen en uiteindelijk een door speculaties omgeven einde. Een tamme huiseland die na een dronken val van de trap de dood vond en een waarzeggende dwerg die tijdens het eten aan zijn voeten zat, deden de rest.

Sowieso interessant, wetenschappers en het occulte. Niels Bohr (1885-1962) bijvoorbeeld, toevallig ook een Deen en een van de grondleggers van de atoomfyscia, had aan de buitenmuur van zijn tuinhuisje een hoefijzer gespijkerd.

'Geloof je daar echt in?', vroeg iemand.

'Natuurlijk niet', zei Bohr. 'Maar ik heb begrepen dat zo'n ding geluk brengt, of je erin gelooft of niet.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden