O, daar heb ik nog wel een leuk verhaal bij

Dinsdag: 'Een Amerikaan die een foto van zijn getatoeëerde penis naar een wildvreemde vrouw mailde, heeft niets strafbaars gedaan volgens het Hooggerechtshof van Georgia (VS).'

CAREL HELDER

Dat Peggy Guggenheim (1898-1979) Marino Marini's bronssculptuur l'Angelo della Città kocht met geld dat haar erflaters hadden verdiend met de exploitatie van ertsmijnen en -smelterijen, heeft wel iets aardigs, als je er niet te lang over nadenkt.

In 1949 werden paard en ruiter naar Venetië vervoerd en in de tuin van het Palazzo Vernier dei Leon geplaatst, waar het standbeeld vanwege het in het oog springende stijve lid van de berijder al snel bekendheid genoot onder de lokalen. Naar verluidt was mevrouw Guggenheim er vaak achter een van de hoge ramen aan te treffen, vanwaar ze de reacties van de bezoekers en passanten met belangstelling gadesloeg.

Nu hoefde Marini over weinig voorspellende gaven te beschikken om te voorzien dat niet iedereen de confrontatie met het extatische deel op prijs zou stellen, en dientengevolge had hij, ook om de kunstverzamelaarster voor problemen te behoeden, de fallus handig van schroefdraad voorzien. Zo zagen de overburen met instemming Guggenheim elke katholieke feestdag de trap naar de tuin afdalen, het lichaamsdeel losdraaien en discreet wegleggen, na het even in haar hand gewogen te hebben. Ze bracht het weer aan als de nonnen die naar de Santa Maria della Salute waren geweest ten tweede male waren langsgevaren, terug naar de sereniteit van het klooster.

Geruchten dat de beeldhouwer het orgaan in verschillende formaten had geleverd, zijn helaas wel onbevestigd gebleven.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden