O, daar heb ik nog wel een leuk verhaal bij

28 november. Welshman James Howell struinde tevergeefs de vuilnisbelt af waar zijn harddisk ligt met 5,5 miljoen euro aan bitcoins.

CAREL HELDER

Pecunia non olet, zou Vespasianus (9-79) gezegd hebben. Geld stinkt niet. Die uitspraak is de zuinige keizer ten onrechte toegeschreven, maar je mag aannemen dat het klopt dat hij belasting hief op het gebruik van openbare toiletten. Vespasienne heet in Frankrijk dientengevolge wat wij een krul noemen, en de eerste verscheen in 1834 in het Parijse straatbeeld. De laatst overgeblevene is te vinden op de Boulevard Argo, tegenover de Prison de la Santé, waar de schrijver Jean Genet (1910-1986) nog gevangen heeft gezeten.

Dat net die gevangenis ook de laatste ommuurde gevangenis in het centrum van Parijs is (volgend jaar wordt hij gesloten) is natuurlijk toevallig, maar niet zo toevallig als dat juist Genet, die door veroordelingen voor diefstal, landlopen, homoseksualiteit, prostitutie en smokkelen veel tijd van zijn leven achter tralies heeft doorgebracht, bloemrijk over de centrale rol van de vespasienne in het leven van de homoseksuele man heeft geschreven - een rol waardoor veel gemeentebesturen de krullen liever weer kwijt wilden.

Dat neemt niet weg dat velen de daad zo discreet mogelijk hebben proberen te verrichten. Rond een krul in Amsterdam-Noord, bijvoorbeeld, wachtte Dirk, die een onafzienbare rij mannen van achteren heeft mogen benaderen. Niet dat hij Dirk heette, maar hij werd zo genoemd omdat hij, voor de daad te verrichten, het extra paar voeten aan het oog onttrok door eerst in een grote boodschappentas te stappen, rood, met witte kapitalen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden