NZA-stuk riskant voor Schippers

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZA), de toezichthouder op de gezondheidszorg, moet geen regels meer opstellen. Toezicht op zorginstellingen en het opstellen van de spelregels waaraan die instellingen zich moeten houden, gaan niet samen. De NZA moet ook echt onafhankelijk worden van het ministerie van Volksgezondheid.

Beeld anp

Dit adviseert een commissie onder leiding van voormalig topambtenaar Hans Borstlap aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Hij onderzocht de rol van de NZA nadat de NOS en NRC Handelsblad uitvoerig over een dossier met misstanden hadden bericht.

Dat dossier was opgesteld door een medewerker van de NZA. De man pleegde zelfmoord omdat hij bij de NZA-top geen gehoor kreeg. Bij de start van het onderzoek stapte de top van de zorgautoriteit op.

Het onderzoek heeft ook een politiek brisante kwestie voor minister Schippers opgeleverd. Haar voorganger Ab Klink blijkt in 2009 als minister van VWS 100 miljoen euro te hebben toegekend aan het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum voor nieuwbouw. De NZA moest dit vervolgens met bestaande regels plooien. Dit plooien duurt tot de dag vandaag.

Schippers heeft de Tweede Kamer maandagavond over deze deal ingelicht. De Kamer is, schrijft zij, indertijd hier ten onrechte niet over ingelicht door Klink. De toezegging lijkt op verkapte staatssteun en dit is in strijd met de wet. Schippers schrijft zelf pas op 22 augustus over de deal te hebben gehoord. De kwestie kan politieke gevolgen hebben voor Schippers, omdat zij verantwoordelijk is voor de ambtelijke daden van haar voorganger.

De NZA kreeg in 2006 bij de introductie van het nieuwe stelsel van ziektekostenverzekeringen met de verplichte basisverzekering de rol van marktmeester. Burgers kunnen in dit stelsel vrij kiezen tussen verzekeraars voor de verplichte basisverzekering, verzekeraars concurreren om klandizie en zorginstellingen sluiten contracten met verzekeraars over behandelingen.

De concurrentie tussen verzekeraars en zorginstellingen is de laatste jaren, vooral door het beleid van Schippers, aangewakkerd. Het gaat om een markt van jaarlijks circa 90 miljard euro, die zowel de genezingszorg door bijvoorbeeld ziekenhuizen omvat als de langdurige zorg van verpleeg- en verzorgingshuizen. De NZA moet erop toezien dat dit correct gebeurt en indien nodig detailregels uitvaardigen.

Die dubbele rol van regelgever en toezichthouder moet gesplist, adviseert nu Hans Borstlap. Het ministerie bemoeit zich ook te veel met het werk, vooral met de regelgeving en soms met het toezicht op de instellingen.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden