Nieuws

NYT: Vrouw Mexicaanse drugsbaas El Chapo sluit deal met justitie VS

De vrouw van El Chapo, een van Mexico’s beruchtste drugsbazen, zal schuld bekennen aan het helpen van haar man bij het leiden van het Sinaloa-kartel. Emma Coronel Aispuro heeft een deal gesloten met de Amerikaanse justitie. Dit meldt The New York Times.

Redactie
Emma Coronel Aispuro verlaat in 2019 de rechtbank in New York na de veroordeling van haar man Joaquin 'El Chapo' Guzman tot levenslang.  Beeld EPA
Emma Coronel Aispuro verlaat in 2019 de rechtbank in New York na de veroordeling van haar man Joaquin 'El Chapo' Guzman tot levenslang.Beeld EPA

Verwacht wordt dat de schuldbekentenis donderdag bekend zal worden als ze in de rechtszaal verschijnt. Coronel zit al sinds februari vast in de VS. Na aankomst op de luchthaven van Washington werd ze gearresteerd.

De 31-jarige Coronel kreeg internationaal bekendheid omdat ze in 2019 prominent aanwezig was bij de rechtszaak tegen haar man in New York. El Chapo, die eigenlijk Joaquín Guzmán Loera heet, werd tot levenslang veroordeeld voor het onder andere op grote schaal smokkelen van drugs naar de VS. Sindsdien slijt de 64-jarige voormalige kartelleider zijn dagen in Colorado, in de zwaarst beveiligde federale gevangenis van de VS.

De voorwaarden van de deal die Coronel heeft gesloten met het OM zijn niet bekend. Verwacht wordt dat ze tot een lichte straf zal worden veroordeeld. Als het tot een rechtszaak was gekomen, riskeerde ze een celstraf van minimaal tien jaar tot levenslang. Sinds haar arrestatie, werd volop gespeculeerd dat Coronel een boekje open zou doen over andere drugsbazen waarmee haar man jarenlang samenwerkte. Volgens een bron van de krant, die op de hoogte is van de deal, is zij echter niet verplicht om justitie te helpen.

Klopjacht

Coronel, die zowel de Amerikaanse als Mexicaanse nationaliteit heeft, werd begin dit jaar aangehouden na een justitieel onderzoek naar haar betrokkenheid bij El Chapo’s activiteiten. Tijdens de rechtszaak tegen haar man, met wie de voormalige schoonheidskoningin al sinds 2007 is getrouwd, was al duidelijk geworden dat ze hem actief bijstond.

Volgens het OM hielp Coronel tussen 2014 en 2017 om het drugskartel van haar echtgenoot draaiende te houden. El Chapo zat toen vast in Mexico. Met Amerikaanse hulp wisten de Mexicaanse autoriteiten hem in 2014 na een jarenlange klopjacht te arresteren in een badplaats. De Amerikaanse justitie achtte bewezen dat Coronel berichten van El Chapo, na bezoeken aan hem in de gevangenis, doorsluisde naar zijn handlangers.

Ontsnapping

Behalve voor medeplichtigheid aan de doorvoer van drugs naar de VS, is Coronel ook ten laste gelegd dat ze hielp bij vluchtpogingen van El Chapo. Zo zou ze berichten hebben doorgespeeld aan medewerkers van het drugskartel, die El Chapo uit de zwaarbeveiligde Altiplano-gevangenis probeerden te krijgen. Deze ontsnappingspoging lukte in 2015.

De ontsnapping werd wereldnieuws omdat een tunnel van meer dan een kilometer werd gegraven om de kartelleider uit de gevangenis te krijgen. El Chapo werd echter een jaar later aangehouden. Tijdens zijn rechtszaak in New York werd duidelijk dat Coronel opnieuw hielp om haar man te laten ontsnappen. Zo zou ze betrokken zijn geweest bij een plan om Mexico’s hoogste gevangenisfunctionaris om te kopen. Deze poging werd verijdeld. In 2017 werd de kartelleider uitgeleverd aan de VS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden