NieuwsVerenigde Staten

NYT: Trump wilde zijn politieke rivalen Clinton en Comey laten vervolgen

De Amerikaanse president Donald Trump wilde het ministerie van Justitie opdragen om vervolging in te stellen tegen zijn twee politieke rivalen, presidentskandidaat Hillary Clinton en voormalig FBI-directeur James Comey. Zijn toenmalige adviseur in het Witte Huis, Don McGahn, raadde hem dit echter af, zo meldt The New York Times op basis van twee bronnen.

James Comey tijdens de hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden waarbij de e-mails van Clinton uitgebreid aan bod kwamen. Beeld AP
James Comey tijdens de hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden waarbij de e-mails van Clinton uitgebreid aan bod kwamen.Beeld AP

Adviseur McGahn stuurde de president vervolgens een memo waarin hij de gevolgen voor Trump schetste, mocht die toch opdracht geven tot vervolging. Die liepen uiteen van een weigering van het ministerie van Justitie tot het besluit van het Congres om over te gaan tot een afzettingsprocedure van de president vanwege machtsmisbruik.

Het is niet bekend of Trump de memo heeft gelezen. Volgens de bronnen heeft hij het er met Gahn niet meer over gehad, maar besprak de president sindsdien meerdere malen met andere mensen de mogelijkheid om een speciaal onderzoek naar Clinton en Comey te openen. Ook zou hij zijn teleurstelling hebben uitgesproken over het gebrek aan daadkracht van FBI-baas Christopher A. Wray. Trump zou hem ‘zwak’ hebben genoemd.

E-mails

Waarvoor Trump Comey en zijn voormalige rivaal Clinton wilde laten vervolgen is niet bekend, maar de president was al sinds voor de verkiezingen gefixeerd op e-mails die op een onbeveiligde server van Clinton stonden. Zowel Clinton als Comey hebben hierover getuigd tegenover een speciale commissie van het Huis van Afgevaardigden. Comey is op dit moment getuige in een onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen in 2016.

Het Witte Huis heeft nog niet op het artikel gereageerd. McGahn liet via een advocaat weten dat de president, voor zover hij zich kan herinneren, nooit heeft opgedragen dat iemand Clinton of Comey moest vervolgen.

Comey’s wraak: een boek

De ontslagen FBI-baas vergelijkt Trump met maffiabaas en zijn presidentschap met een ‘bosbrand’ in zijn boek A Higher Loyalty.

Onderzoek naar Russische connecties

De Amerikaanse president Donald Trump vroeg de ontslagen FBI-directeur James Comey om het onderzoek te staken naar de Russische connecties van nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden