Nygaard heeft nog veel gulle vrienden bij AZ

Maar liefst elfduizend toeschouwers waren zaterdagavond naar de Alkmaarderhout getrokken om de benefietwedstrijd voor oud-AZ speler Kristen Nygaard te aanschouwen....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Het voormalige kampioenselftal van AZ, waarin Willem van Hanegem de plaats innam van Nygaard, nam de leiding met 3-0 door treffers van Pier Tol, Jan Peters en Bobby Vosmaer. De All-Stars, met Nederlandse en Deense vrienden van Nygaard, onder wie Frank Arnesen, Sören Lerby en Morten Olsen, kwam terug door treffers van Frans Thijssen en Jaan de Graaf.

Nygaard speelde in tien seizoenen 363 wedstrijden voor AZ. De Deen maakte deel uit van het Alkmaarse stuntteam dat landskampioen werd. Een jaar later vertrok hij naar het Franse Nimes, waar hij ook na zijn voetballoopbaan bleef hangen. Nygaard werd golfleraar. Tot hij twee jaar geleden een ongeluk maar ternauwernood overleefde. Een stuk ijzer doorboorde de voorruit van Nygaards auto en liet weinig heel van zijn gezicht.

Nygaard lag veertien dagen in coma en had zwaar hersenletsel. De overlevingskans was klein, de overlevingsdrang echter groot. De Deen loopt voor op elk revalidatie-schema. Zijn wil te winnen werd verruild voor de wil het bed voor een rolstoel in te wisselen. Vervolgens wilde hij krukken en nu schuifelt hij al zonder rond.

De vooruitgang is wonderbaarlijk, maar er is nog veel mis aan het gestel van Nygaard. Voor het herstel daarvan was geen geld meer. En daarom kwam AZ zaterdag in actie. Veertien jaar na zijn vertrek naar Nimes bleek dat Alkmaar Nygaard niet was vergeten.

Het elftal van 1981 stond tegenover een team met Deense en Nederlandse vrienden van Nygaard. Hovenkamp, Tol, Kist, Metgod, Van Rijnsoever, Vosmaer, Peters en Van Hanegem tegenover Lerby, Arnesen, Elkjaer-Larsen, Henning Jensen, Thijssen, Van Breukelen en Willy van de Kerkhof.

Nygaard was geroerd: 'Deze dag wordt een nieuw begin. Met deze prachtige ervaring kan ik weer lang vooruit. Dit steunt me enorm. Dit is mooi, dit is leuk. Zo veel vrienden, zo mooi, zo leuk.'

De recette van zaterdag was 75 duizend gulden. Een loterij, met gesigneerde shirts van Van Basten, Rijkaard, Gullit en Nygaard, had 12.500 gulden opgeleverd. Daarnaast was er veel geld gevraagd voor de tv-beelden, die ook in Denemarken zullen worden uitgezonden. Hovenkamp verdiende een donatie van de supportersvereniging van AZ door scheidsrechter Bep Thomas 'door de stokken te spelen.'

Maar bovenal was er die ton van AZ-hoofdsponsor Frisia, het bedrijf van voorzitter Scheringa. 'Het initiatief was prachtig, dat bedrag moest de mensen over de streep trekken.' En dat lukte. Ook bij de verwende voetbalprofs van nu. De AZ-selectie spande zich zaterdag in loten te verkopen. Daarnaast werd de spelerspot geplunderd.

De stichting Vrienden van Nygaard gaat het verworven geld in Nederland beheren. Scheringa maakte met de fiscus de afspraak dat er geen belasting over hoeft te worden betaald. 'Al dit geld wordt besteed aan de medische kosten van Kristen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden