NWO: Nederlands poolonderzoek kost 10 miljoen

Voor Nederlands wetenschappelijk onderzoek in de poolgebieden is jaarlijks 10 miljoen euro nodig. Daarmee kan Nederland zich beter voorbereiden op de mondiale veranderingen in klimaat en milieu.

Van onze verslaggever Wim Wirtz

Dat staat in het zogenoemde masterplan Poolpositie-NL, dat de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) vandaag heeft aangeboden aan minister Plasterk (OCW).

Poolkennis ook nodig voor visserij en delfstofwinning
Het poolplan richt zich op vier terreinen: ijs, klimaat en zeespiegel (onderzoek naar ijskapmodellen en paleoklimaatreconstructies), polaire oceanen (oceaanverzuring en algengroei), polaire ecosystemen (voedselketens, trekvogels) en menswetenschappen (inheemse samenlevingen). Meer kennis van de poolgebieden is niet alleen van belang voor het inzicht in klimaatveranderingen, maar ook voor visserij, transport en het winnen van delfstoffen, schrijft NWO. Omdat logistiek en infrastructuur het poolonderzoek extra kostbaar maken, pleit NWO voor meer samenwerking met Duitsland (Alfred Wegener Institut) en Groot-Brittannië (British Antactic Survey)

Nu krap 2 miljoen beschikbaar
In maart van dit jaar werd het International Polar Year (2007-2009) voor Nederland afgesloten in Middelburg. Dat evenement, Poolbelevenis, werd bijgewoond door kroonprins Willem Alexander, prinses Máxima en minister Plasterk. Zij waren enkele weken daarvoor samen op bezoek geweest in Antarctica om zich op de hoogte te stellen van het Nederlandse poolonderzoek. NWO maakte toen al bekend dat er jaarlijks 10 miljoen nodig was voor een Nieuw Nederlands Polair Programma in de komende vijf jaar. Het nu aangeboden masterplan biedt de onderbouwing daarvoor. Het huidige Nederlands Polair Programmma, waarmee Nederland meedoet aan het internationale Antarctisch Verdrag, kost jaarlijks 1,8 miljoen euro.

Een sneeuwscooter in het Arctisch gebied (Noord-Canada). (AP) Beeld
Een sneeuwscooter in het Arctisch gebied (Noord-Canada). (AP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden