NieuwsExotische mug

NVWA moet exacte vindplaats tijgermug bekendmaken, experts vrezen dat de exoot hier blijft

Ze komen Nederland binnen in autobanden, met stekjes van de geluksbamboeplant of liftend per caravan naar een vinexwijk: Aziatische tijgermuggen. Alleen al dit jaar werd de exoot op twaalf plekken in zes gemeenten gezien. Maar waar precies? Dat wilde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet bekendmaken. Dat moet nu toch, na een uitspraak van de Raad van State.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit moet bekendmaken waar in Nederland de tijgermug is opgedoken. Beeld
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit moet bekendmaken waar in Nederland de tijgermug is opgedoken.

De uitspraak is het gevolg van het feit dat de strijd tegen de mug tot in de hoogste regionen wordt gevoerd. Het Platform Invasieve Exoten had de zaak aangespannen. Het platform wilde weten of de vondst van de tijgermug te herleiden is tot een bandenbedrijf in Veenendaal. Om die reden eiste het de bekendmaking van de precieze locatie in die Utrechtse gemeente. De NVWA weigerde de vindplaats te onthullen, omdat dat dat de levenssfeer van omwonenden zou aantasten. De Raad van State vindt dat bezwaar onvoldoende.

De voorzitter van het platform, Wilfred Reinhold, hoopt dat de NVWA vanaf nu altijd de vindplaats van de mug bekendmaakt. Dat is belangrijk om te kunnen achterhalen hoe de mug precies in Nederland komt, zegt Reinhold. ‘Ook omdat bedrijven waar de mug wordt gevonden regels overtreden waar niet op wordt gehandhaafd.’

Reinhold gelooft in naming-and-shaming van bedrijven waar de mug is gevonden. Vooral bandenbedrijven – die hun producten importeren uit het buitenland – zijn vaak verantwoordelijk voor de insleep van de exotische mug in Nederland. De bedrijven moeten tegenwoordig banden uit het buitenland droog vervoeren en droog opslaan, zodat er geen water bij komt waarin meegereisde eitjes van de mug kunnen uitkomen. ‘Bedrijven waar dan toch nog steeds muggen worden gevonden, moeten die regels wel hebben overtreden’, zegt Reinhold.

Definitieve vestiging

Bart Knols, entomoloog aan de Radboud Universiteit, deelt Reinholds visie. Hij is bang dat de NVWA in de toekomst de definitieve vestiging van de mug niet meer zal tegenhouden. ‘We lopen het risico dat bij toename van het aantal waarnemingen de overheid opgeeft’, zegt Knols. Alleen als er beter wordt gehandhaafd, kan volgens de entomoloog worden voorkomen dat de mug zich definitief in ons land vestigt.

De NVWA zegt er alles aan te doen om de mug te bestrijden. Bij een uitbraak worden in de omgeving verschillende maatregelen genomen, zegt een woordvoerder. ‘Er worden vallen gezet om te kijken of het dier nog voorkomt en op de vindplaats zelf wordt vaak met een bestrijdingsmiddel gewerkt.’ De woordvoerder benadrukt dat de NVWA zich blijvend inzet om de vestiging van de tijgermug in Nederland tegen te gaan. ‘Ons doel en dat van het platform komen overeen.’

Een steek van een tijgermug is overigens vaak ongevaarlijk. Alleen insecten die zelf zijn geïnfecteerd, kunnen ziekten als knokkelkoorts of het zikavirus overbrengen. De kans dat een mug in Nederland zo’n ziekte bij zich draagt is ‘te verwaarlozen’, staat op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Maar entomoloog Knols blijft waakzaam. ‘In Zuid-Europa heeft de mug zich inmiddels definitief gevestigd. Daar zijn gevallen van tropische ziekten bekend. We moeten er alles aan doen om deze exoot buiten Nederland te houden.’

De Aziatische tijgermug (Aedes Albopictus). Beeld ANP
De Aziatische tijgermug (Aedes Albopictus).Beeld ANP

Ziektenverspreidende muggen rukken door klimaatverandering ook op naar Nederland

Niet alleen de tijgermug maar ook de gelekoortsmug is aan een opmars bezig in Nederland. Gaan deze exoten zich hier de komende jaren definitief vestigen?

Geniet nog maar even van de exoten

Hoe lastig de komst van de exoten naar Nederland ook is, het kan zomaar weer voorbij zijn, schrijft wetenschapsjournalist George van Hal. Geniet dus nog maar even van alle verhalen over horrorteken, de tijgermug en plunderende parkieten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden