NIEUWS

NVWA grijpt snel in bij Gelders slachthuis na onthullingen over dierenmishandeling

In een groot slachthuis in Epe worden varkens en runderen mishandeld. Op undercoverbeelden is te zien hoe de dieren worden geslagen en opgejaagd met elektroshocks. Dat meldt RTL Nieuws.

Varkens op transport in Limburg. De foto is ter illustratie en houdt geen verband met de zaak in Epe. Beeld Hollandse Hoogte / Flip Franssen
Varkens op transport in Limburg. De foto is ter illustratie en houdt geen verband met de zaak in Epe.Beeld Hollandse Hoogte / Flip Franssen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft meteen na de onthullingen ingegrepen bij het betreffende slachthuis, Gosschalk in Epe. Er komen extra inspecteurs, meer cameratoezicht en het slachthuis mag niet langer met levende dieren omgaan zonder dat daar een dierenarts van de NVWA bij aanwezig is. Dit beperkt de werktijden van het slachthuis. Het slachthuis zelf heeft de betrokken medewerkers geschorst en stelt een onderzoek in.

De beelden zijn eind vorig jaar gemaakt door een activist van dierenrechtenorganisatie Varkens in Nood, die twintig dagen undercover ging bij het slachthuis en de misstanden filmde. Hij solliciteerde bij het bedrijf als stalmedewerker en gebruikte een camera in zijn knoop om alles vast te leggen.

Op de beelden is te zien hoe medewerkers de dieren herhaaldelijk slaan met peddels. In plaats van de platte kant gebruiken ze zijkant, die de dieren meer pijn doet. Volgens de activist die de beelden maakte, gebeurde dit ‘zo goed als dagelijks’. Ook gebruikt het personeel stroomstokken.

De medewerkers zouden deze voorwerpen alleen bij hoge uitzondering moeten gebruiken, bijvoorbeeld als een dier niet verder wil lopen. Ook dan mogen ze wettelijk niet meer dan één stroomstoot toedienen. Maar in het Epense slachthuis gebeurde dit veel vaker. De undercoverbeelden laten ook zien dat de personeelsleden weten dat ze de regels overtreden. Werknemers mijden camera’s opzettelijk en leven de regels wel na als een toezichthouder van de NVWA aanwezig is.

Volgens de activist van Varkens in Nood spelen economische belangen een rol bij de dierenmishandeling. Al tijdens het kennismakingsgesprek kreeg hij te horen dat het stilleggen van de slachtbaan ‘100 euro per minuut’ kost, vertelt hij aan RTL. Het doel was om zoveel mogelijk dieren op een dag te slachten. Varkens in Nood heeft aangifte gedaan tegen het slachthuis.

Structurele problemen bij NVWA

De undercoveractie van Varkens in Nood brengt opnieuw misstanden in slachthuizen aan het licht. Niet alleen dierenrechtenorganisaties maken melding van wanpraktijken in de sector, ook rapporten van de NVWA staan er bol van. Begin vorig jaar maakte de NVWA een aantal rapporten openbaar na een verzoek via de WOB (Wet openbaarheid bestuur) van Varkens in Nood. Daar stonden verslagen in van inspecteurs over varkens die verdrinken in gloeiend heet water of levend in de zogenoemde ‘kadaverbak’ belanden.

Numeriek is het aantal gemelde misstanden klein, maar dat komt volgens onder andere de Partij voor de Dieren omdat er simpelweg te weinig inspecteurs zijn. Nederland telt 350 inspecteurs op 642 miljoen geslachte dieren per jaar, rekende de politieke partij vorig jaar voor. De NVWA schrijft zelf op zijn website dat het permanent toezicht houdt op de grote slachthuizen, waar 90 procent van de dieren wordt geslacht.

De NVWA kampt al langere tijd met problemen, voor een deel veroorzaakt door jarenlange bezuinigingen. Pas onder het huidige (demissionaire) kabinet werd opnieuw geld uitgetrokken voor de toezichthouder. Ook vroeg minister van Landbouw Carola Schouten (ChristenUnie) de consultancyfirma Deloitte een onderzoek in te stellen naar het overheidsorgaan. Uit dit rapport, dat in november werd gepubliceerd, blijkt dat de NVWA in tweederde van haar taken tekortschiet.

Met name in de slachthuizen komt het dierenwelzijn in het gedrang, vanwege onvoldoende toezicht tijdens het doden, onderbrengen, opdrijven en bedwelmen van dieren. Een ander rapport, over misstanden in de slachthuizen van Noord-Nederland, toonde aan dat er bovendien sprake is van een richtingenstrijd onder de inspecteurs: sommigen stellen zich streng op, waar anderen juist soepel met de regels omgaan en minder streng handhaven. Ook worden inspecteurs in sommige slachthuizen geïntimideerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden