NVM weigert Funda aan te passen

Makelaarsvereniging NVM ligt op ramkoers met de mededingingsautoriteit over huizensite Funda. De NVM is niet van plan haar website aan te passen, zoals de toezichthouder wil.

AMSTERDAM - Twee weken geleden stelde de kartelwaakhond, de NMa, dat Funda de concurrentie op de huizenmarkt beperkt. Op de site, waar huizenkopers volgens de NMa niet meer omheen kunnen, wordt altijd eerst het aanbod getoond van NVM-makelaars. Pas daarna, vaak enkele pagina's later, volgt de rest.


De makelaarskoepel vindt dat zijn goed recht. 'Wij hebben er nu profijt van dat we geld en energie in Funda hebben gestoken, andere makelaars kunnen zelf kiezen of ze er wel of niet op willen adverteren', stelt een woordvoerder.


Of de NVM de NMa officieel van die reactie op de hoogte zal stellen, weet hij nog niet. 'Daar hebben ze ons ook niet eens om gevraagd.'


De concurrerende makelaarskoepel VBO heeft een onderzoek laten doen waaruit blijkt dat zij inderdaad veel nadeel ondervinden van hun beperkte mogelijkheden op Funda. 'Huizen van niet-NVM-makelaars staan door hun lage plaats op Funda langer te koop en brengen minder op', aldus de zegsman. Wie zijn huis via Funda wil verkopen, kan zich dus maar beter aansluiten bij een NVM-makelaar.


De concurrenten van NVM gaan ervan uit dat de NMa nu in actie zal komen. 'Zo'n kartelwaakhond is er niet alleen om te blaffen', zegt Ed van de Bijl van de derde makelaarsvereniging, Vastgoedpro. En daar kan hij inderdaad vanuit gaan. 'Wij beraden ons op vervolgstappen als het zoeksysteem van Funda niet wordt aangepast', zegt de NMa.


Of het verzet van de NVM succesvol zal zijn, is voor mededingingsadvocaat en hoogleraar Rein Wesseling op voorhand moeilijk te voorspellen. Hij ziet twee vergelijkbare zaken die allebei een andere kant opgaan: Google en de betaaldienst Pin.


Over Google, dat tegen vergoeding zoekresultaten aanpast, lopen enkele rechtszaken in Europa. 'De redenering van de Europese Commissie lijkt te worden dat zoekresultaten niet om commerciële redenen beïnvloed mogen worden', aldus Wesseling. Een vergelijkbare redenering zou voor de NVM dus betekenen dat de site een open podium moet worden waar ook niet-leden bovenaan kunnen eindigen.


Over Pin van Interpay is destijds ook een mededingingszaak geweest, die juist in het voordeel van de NVM lijkt te wijzen. Albert Heijn betaalde terecht minder voor de betaaldienst dan concurrenten, stelden de rechters en de NMa toen, omdat het van het begin af aan veel in de dienst had geïnvesteerd.


De NVM heeft een meerderheidsbelang in Funda, uitgever Wegener bezit 30 procent van de aandelen. Het mediaconcern was er in 2007, toen Funda hevig werd beconcurreerd door Jaap.nl en zoekallehuizen.nl, groot voorstander van dat ook makelaars die geen lid zijn van de NVM op Funda zouden gaan adverteren.


Een zeer succesvolle zet, blijkt achteraf. Van alle huizenkopers is 80 procent op internet actief via Funda. De omzet van de site lag het eerste half jaar van 2011 op 9 miljoen euro, en de winst bedroeg bijna 3 miljoen. Op de brief van de NMa heeft Wegener 'nog geen reactie'.


Wat moet een huizenverkoper doen?

Volgens de grootste concurrent van de NVM is het wetenschappelijk aangetoond: wie bij de verkoop van zijn huis veel belang hecht aan Funda, kan het best terecht bij een NVM-makelaar. Het aanbod van andere makelaars staat op de website altijd onderaan. Met name in de Randstad waar het aantal te koop staande woningen groot is en veel NVM-leden actief zijn, is dat voor verkopers iets om rekening mee te houden.

Of Funda echt de doorslag geeft, verschilt per regio en type huis. Daar waar NVM-makelaars schaars zijn, maakt de site niet zoveel uit. Het huis komt dan al vrij snel bij de zoekresultaten naar boven. Hetzelfde geldt voor regio's waar weinig huizen te koop staan. Voor specifieke huizen met een duidelijke doelgroep is Funda ook niet per se de plek. Zo is er voor dure huizen de site toplocaties.nl. Woonboten zijn te vinden op woonboottekoop.nl.

Voor de mensen die zelf een huis verkopen, is een goede plek op Funda wel te koop. Zij kunnen er terecht via Makelaarsland.nl. Die organisatie is lid van de NVM, maar doet eigenlijk niets anders dan een advertentie op Funda plaatsen en mogelijk onderhandelen over de prijs. De rest, zoals bezichtigingen, moeten de verkopers zelf regelen. De kosten liggen daardoor aanzienlijk lager.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden