NVJ daagt publieke omroepen om cao-conflict

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) spant een kort geding aan tegen een aantal landelijke en regionale publieke omroepen omdat die zich niet houden aan cao-afspraken....

Mede als gevolg van de flexwet heeft er na afloop van elk tv-seizoen in de branche een enorme stoelendans plaats van contractanten die op zoek moeten naar een nieuwe baan. De NVJ vindt dat onwenselijk en maakte afspraken om hier wat tegen te doen. Volgens NVJ-algemeen secretaris Thomas Bruning komen de omroepen die afspraken echter niet na.

De omroepleiding onderscheidt twee arbeidsclusters: het cluster Proces (structurele programma's) en Project. In het eerste cluster moet 90 procent van het personeel een vaste baan hebben, in het tweede 60 procent. Die regeling had eind vorig jaar al op orde moeten zijn, maar nog altijd hebben zestien omroeporganisaties hun zaken niet voor elkaar.

‘Nu opeens krijgen we verhalen van omroepen dat het onzekere tijden zijn’, zegt NVJ-secretaris Marc Visch. ‘Maar die tijden zijn al jaren onzeker en zullen ook wel onzeker blijven. Waarom moeten de medewerkers daar de dupe van worden? Zij hebben problemen met het verkrijgen van hypotheken en moeten elk jaar weer afwachten of ze mogen blijven. En de directies die nu roepen dat ze er niets tegen kunnen doen hebben zelf wel een vast contract of staan als interim directeur voor vijf ton op de loonlijst.’

De organisaties die door de NVJ voor de rechter worden gedaagd zijn: Publieke Omroep, NOS RTV, AVRO, VARA, VPRO, RTV Drenthe, Omroep Gelderland, NMO, BV Programmabladen, Joodse Omroep, MAX, LLiNK, RTV Utrecht, L1 en NIO.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden