Nuvaring weggezet als gevaarlijk

Na de Diane-35 pil ligt nu ook de Nuvaring internationaal onder vuur. In de VS hebben ruim tweeduizend gebruikers en nabestaanden van gebruikers een schadeclaim ingediend bij de fabrikant van de hormonale anticonceptiering.

AMSTERDAM - De Nuvaring, bedacht in het Brabantse Oss, is een kunststof ring die maandelijks vaginaal wordt ingebracht. De Nuvaring scheidt hormonen af die zwangerschap voorkomen. In Nederland wordt de ring jaarlijks 170 duizend keer verstrekt, blijkt uit cijfers van de stichting Farmaceutische Kengetallen.

Ruim tweeduizend Amerikaanse vrouwen verwijten fabrikant MSD dat de Nuvaring trombose, longembolieën en herseninfarcten heeft veroorzaakt. De New Yorkse advocaat Paul Rheingold, die vierhonderd cliënten bijstaat in de groepsclaim, zegt dat hij vijf zaken voert waarbij de gebruikster is overleden door de Nuvaring. Om hoeveel sterfgevallen het in totaal gaat, is onbekend. MSD doet geen inhoudelijke mededelingen over schadeclaims.

De tromboserisico's van de Nuvaring zijn vergelijkbaar met die van anticonceptiepil Diane-35. In Frankrijk werd die pil begin dit jaar van de markt gehaald nadat ophef was ontstaan over vier jonge vrouwen die mogelijk zijn overleden door het slikken van de Diane-35.

Bij het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb zijn 35 sterfgevallen gemeld die worden gerelateerd aan Diane-35.

Rheingold verwacht dat MSD zal instemmen met een schikking in de Nuvaring-zaak. 'Het causaal verband tussen de klachten en de ring is gemakkelijk te bewijzen, want de gebruiksters hebben precies de trombosesymptomen die in de bijsluiter staan vermeld.'

Gebruiksters verwijten MSD dat in reclameboodschappen niet duidelijk is gemeld dat de kans op trombose met de Nuvaring groter is dan met gewone anticonceptiepillen.

De Nuvaring is tien jaar geleden geïntroduceerd door Organon in Oss - inmiddels opgegaan in MSD. De ring werd in de markt gezet als gunstiger alternatief voor de pil, omdat de hormoondosering lager zou zijn.

Er is een belangrijk nadeel: de ring bevat het hormoon etonogestrel. Diezelfde stof zit ook in Marvelon en Mercilon, zogenoemde derdegeneratiepillen van MSD. Al in de jaren negentig is aangetoond dat Marvelon en Mercilon het risico op trombose verdubbelen ten opzichte van de traditionele tweedegeneratiepil.

Een Deense studie heeft intussen aangetoond dat dit ook geldt voor de Nuvaring: gemiddeld krijgen 6,5 op de 10 duizend gebruiksters trombose, evenveel als met Marvelon, Mercilon en Diane-35. In Nederland zijn geen sterfgevallen gemeld die verband houden met de Nuvaring, wel 31 embolieën (potentieel dodelijke bloedstolsels).

Volgens MSD deugt het Deense onderzoek methodologisch niet. Het bedrijf wijst op een andere, door MSD zelf gefinancierde studie, waaruit het tegendeel blijkt.

Volgens de richtlijn anticonceptie van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft een traditionele pil van de tweede generatie altijd de voorkeur. Toch wordt de Nuvaring 170 duizend keer per jaar verstrekt; niet alle huisartsen lijken op de hoogte van het verhoogde tromboserisico bij gebruik van de ring.

Miranda Kurver, huisarts en wetenschappelijk medewerker van de NHG, wijt dit aan de invloedrijke lobby van MSD. 'Als een fabrikant zijn verhaal zo sterk verkoopt, zijn wij als NHG daar niet altijd tegen opgewassen.'

pagina 10-11 Niki (26) hapte ineens naar adem

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden