Nutricia verdient al meteen aan Milupa

De kostbare overname van de Duitse producent van kinder- en dieetvoeding Milupa heeft een minder zwaar stempel op de resultaten van Nutricia gedrukt dan gedacht....

Van onze verslaggever

ZOETERMEER

Nutricia presenteerde gisteravond nabeurs de cijfers over 1995. De winst is zelfs 19 procent hoger als een buitengewone bate van 9 miljoen uit de verkoop van een belang in 1994 niet wordt meegerekend. De omzet ging inclusief de verkopen van Milupa in het laatste kwartaal van 1995 met 29 procent omhoog tot 1,9 miljard. Zonder het effect van overnames groeide de omzet met 8 procent.

'Beter dan verwacht', oordeelde president-directeur H. van der Wielen bondig. Hij schreef dat toe aan de prestaties van Nutricia zelf, maar vooral aan de gang van zaken bij Milupa.

Dat bedrijf, in Duitsland de grootste in zijn soort, werd vorig jaar oktober ingelijfd. Bij de aankondiging werd er nog van uitgegaan dat de acquisitie de winst per aandeel nadelig zou beïnvloeden. Gisteren bleek dat dat meeviel. Per aandeel verdiende Nutricia vorig jaar 6,85 gulden, tegen 6,35 gulden een jaar eerder.

Tegen de verwachting in heeft Milupa wel positief gedraaid. Althans, in de eerste tien maanden van vorig jaar was er een fors verlies. Maar dat kwam geheel voor rekening van de vorige eigenaar . De resterende maanden van 1995 was er een winst van 15,6 miljoen gulden. De uit de overname voortvloeiende financieringslasten kwamen uit op 5,6 miljoen, zodat er uiteindelijk 10 miljoen in de Zoetermeerse kas terecht is gekomen.

De verbeterde resultaten zijn vooral het gevolg van besparingen. Gelijk na de overname heeft T. van Hedel, verantwoordelijk voor centraal Europa, de hele Milupa-top weggesneden. Het bedrijf bleek slechter georganiseerd dan gedacht, ondervond Nutricia. Bij Milupa wist bijvoorbeeld niemand wat de kostprijs van de produkten was.

Inmiddels hebben 120 van de 1640 werknemers Milupa verlaten. Dat aantal zal dit jaar nog verder toenemen. 'Maar dat gaat harmonieus', zei Van der Wielen. 'We brengen ook werk naar Duitsland en we proberen de pijn over de verschillende Nutricia-vestigingen te verdelen.'

De levering van melkpoeder voor de Milupa-produkten wordt nu helemaal overgelaten aan Nutricia-bedrijven elders in Europa en daarmee zijn aanzienlijke bedragen bespaard. Tegelijk vernieuwt Nutricia de komende maanden de complete produkten-range van Milupa.

Voor 1996 verwacht Nutricia een omzet van 3 miljard, het dubbele van 1994. Tegelijk zullen de winst en de winst per aandeel opnieuw stijgen. Eind 1998 zou er als gevolg van de overname van Milupa en de integratie van dat bedrijf in het concern een kostenbesparing van minimaal 100 miljoen moeten zijn behaald. 'Dat zal fors hoger zijn', zei Van Hedel.

Gisteren werd Nutricia nog van een last verlost: een woordvoerder van de Optiebeurs verklaarde dat een onderzoek naar opvallend grote volumes aan opties niets heeft opgeleverd. Nutricia was donderdag nog niet op de hoogte van de conclusies van het onderzoek van de STE, de Stichting Toezicht Effectenverkeer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden