Nutreco ziet mooie perspectieven, maar die liggen buiten Europa

Vee- en visvoerconcern Nutreco ziet een prachtige toekomst voor zichzelf, maar niet in Nederland. 'De groei is niet in West-Europa', zegt bestuursvoorzitter Wout Dekker.

GERARD REIJN

AMSTERDAM - Dekker wijst erop dat in sommige delen van Europa de vleesconsumptie zelfs langzaam daalt. 'Maar in Rusland, Brazilië, China en Zuidoost Azië verwachten we een sterke groei.'

In de ontwikkelde landen verwacht Nutreco dat de vleesconsumptie de komende acht jaar slechts 24 procent zal stijgen, terwijl die in opkomende markten met 68 procent zal toenemen, en in de echt arme landen zelfs met 130 procent.

Niet voor niets doet Nutreco zijn belangrijke Nederlandse veevoerbedrijf Hendrix van de hand. Het wordt voor 92,5 miljoen euro verkocht aan veevoerbedrijf ForFarmers. Daardoor daalt de omzet in Europa. Nutreco behoudt zijn Spaanse bedrijven.

Door de verkoop van Hendrix lijkt Nutreco geen boodschap meer te hebben aan de Nederlandse boer, maar dat beeld wil Dekker zich absoluut niet laten aanleunen. 'We hebben vastgelegd dat we nauw samenwerken met ForFarmers, en dat we via ForFarmers toegang krijgen tot de erven van de boeren. Dat willen we graag, want de Nederlandse boeren zijn de beste in de wereld.'

Dat hij een band wil houden met Nederland blijkt ook uit de manier waarop Dekker zijn opvolging heeft geregeld. In de loop van dit jaar stapt hij op. Hij wordt opgevolgd door de Noor Knut Nesse, nu nog lid van de raad van bestuur van het concern. 'Maar we hebben als nadrukkelijke voorwaarde gesteld dat hij in Nederland komt wonen en blijft werken', zegt Dekker. Dekker was een van de oprichters van Nutreco, dat zich in 1994 losmaakte van oliemaatschappij BP en in 1997 naar de beurs ging.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden