Nut chipplicht heeft zich bij honden allang bewezen, dus waarom zouden katten er niet ook mee geholpen zijn?

Jaarlijks raken duizenden katten vermist. Of ze worden gedumpt. Zonder chip is het vrijwel onmogelijk de eigenaar op te sporen. Als het aan de Tweede Kamer ligt krijgen gemeenten de ruimte een chipplicht in te voeren, in de hoop dat zwervende katten zo sneller naar hun baasje terug kunnen. De Dierenbescherming pleit daar al jaren voor.

Kater Figaro zit sinds de Kerst in Dierenopvangcentrum Breda. Volgens de asielmedewerkers is hij door zijn eigenaar gedumpt op straat. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Kater Figaro zit sinds de Kerst in Dierenopvangcentrum Breda. Volgens de asielmedewerkers is hij door zijn eigenaar gedumpt op straat.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Hoog vanuit zijn kattentoren ontvangt Figaro (circa 6 jaar oud) zijn bezoek met een onderzoekende blik. Sinds de Kerst verblijft de zwartwitte kater in het Dierenopvangcentrum Breda, waar hij tussen de manden en speeltjes wacht op een nieuw baasje. Figaro is een van de negenhonderd loslopende katten die jaarlijks binnenkomen bij het Bredase asiel. De dieren zijn weggelopen van huis of - zoals de asielmedewerkers sterk vermoeden in het geval van Figaro - gedumpt op straat.

'Nog geen tweehonderd van die katten komen terug bij hun baasje', zegt teammanager Ralph Smit. Een tragisch gegeven waarvoor hij een simpele verklaring heeft. 'Ze zijn niet gechipt, of hun chip staat niet geregistreerd. Dan wordt het voor ons moeilijk om de eigenaar terug te vinden.'

Sneller naar huis

Als het aan de Tweede Kamer ligt, keren vermiste katten straks veel sneller terug naar huis. Op voorstel van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot is het parlement van plan gemeenten de vrijheid te geven een chipplicht voor katten in te voeren. Ruim dertig gemeenten hebben hierom gevraagd. De Groot zegt een meerderheid van het parlement achter zijn plan te hebben.

De Dierenbescherming pleit al jaren voor een verplichte chip en registratie. 'Zonder adreskokertje of chip is het voor dierenambulances en -asielen moeilijk om de eigenaar terug te vinden', zegt Dik Nagtegaal.

Met zo'n 2,6 miljoen huiskatten in Nederland is het niet verwonderlijk dat er duizenden op drift raken. Jaarlijks worden 38 duizend katten bij stichting Amivedi opgegeven als vermist. De Dierenbescherming telde in 2016 een kleine 12 duizend katten in het asiel en dat zijn alleen nog maar de cijfers van de bij haar aangesloten asielen. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk veel hoger. Van al die vermiste katten komt de eigenaar in slechts 15 procent van de gevallen in beeld, dankzij een chip.

Eigenaren hopen hun vermiste kat terug te vinden door briefjes op te plakken of huis aan huis te verspreiden. Beeld
Eigenaren hopen hun vermiste kat terug te vinden door briefjes op te plakken of huis aan huis te verspreiden.Beeld

Kokertje

Meer chips moeten eigenaar en kat dus vaker en sneller herenigen, klinkt het in Den Haag. Maar een implantaat alleen is niet genoeg, weet Smit uit ervaring. Baasjes verzuimen nog weleens de 15-cijferige code te registreren, of na een verhuizing of doorverkoop de registratie bij te werken. 'Daardoor belanden we regelmatig op een dood spoor.' Veelzeggend: van de gechipte dieren bij zijn asiel wordt maar van de helft het baasje teruggevonden met behulp van de chip.

Voorheen vervulde een adreskokertje aan de halsband deze rol bij vermissing, maar die ouderwetse methode is uit de mode geraakt, ziet de Dierenbescherming. 'Best wat katten lopen zonder bandje, omdat hun eigenaars bang zijn dat ze ergens achter blijven hangen', aldus Nagtegaal. Bovendien is een kokertje minder betrouwbaar dan een chip, omdat katten die weleens kwijtraken.

Hondeneigenaren zijn al vijf jaar verplicht nieuwe pups te registreren en te chippen. Bij het asiel in Breda, waar vier van de vijf honden herenigd worden met hun baas, zien ze het verschil. 'Dat percentage is wat toegenomen, maar we merken vooral dat het veel sneller gaat.' Dankzij de chip ziet een groot deel van de gevonden dieren niet eens de binnenmuren van het asiel, omdat hun woonadres al in de ambulance of bij de receptie kan worden achterhaald. Honden die wel in de opvang belanden, zijn doorgaans binnen 48 uur weer thuis.

null Beeld
Beeld

Meer verantwoordelijkheid

Die snelheid kan van levensbelang zijn, bijvoorbeeld bij een aanrijding. 'We kunnen de eigenaar gelijk vragen wat voor behandeling hij wil voor het dier', legt Smit uit. 'Een dier wordt altijd behandeld aan verwondingen, maar als er geen baasje is die dat bekostigt, kiest de arts voor de goedkoopste optie.' Het kan het verschil zijn tussen een orthopedische ingreep of een amputatie.

Met een chip krijgt de eigenaar meer verantwoordelijkheid en dat is broodnodig, vindt de Dierenbescherming. Nu worden ongewenste katten op grote schaal gedumpt op straat. Zo komen in de Bredase opvang jaarlijks 400 à 500 kittens binnen die zijn achtergelaten in het wild of in een doos op de stoep van het asiel. Zouden die gedumpte dieren gechipt zijn, dan kwamen de nalatige eigenaars er niet meer mee weg. Het is strafbaar je huisdier op straat achter te laten.

Een kat chippen kost een paar tientjes, maar veel mensen doen het niet omdat ze zich niet kunnen voorstellen dat hun huisvriend wegloopt, merkt Smit. De meeste mensen die aankloppen bij zijn asiel voor hun vermiste, niet-gechipte kat komen met die verklaring. Ook de belofte die steevast daarop volgt heeft hij ontelbare keren gehoord. 'Ze zweren de kat meteen te chippen als hij terugkomt.'

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden